fbpx

Prodaje se imovina giganta vojne industrije

Nekadašnji gigant vojne i civilne industrije, kompanija Zrak Sarajevo, prodaje svoju imovinu, piše BiznisInfo na osnovu oglasa koji je danas objavljen u dnevnoj štampi.

– Zrak d.d. Sarajevo objavljuje javni poziv za iskazivanje interesa za kupovinu imovine društva. Imovina se prodaje u zatečenim zemljišno knjižnom i katastarskom stanju po principu viđeno-kupljeno – navodi se u oglasu.

Rok za podnošenje prijave za iskazivanje interesa je osam dana. Napominje se da javni poziv i pristigle ponude nisu obavezujuće.

U oglasu ne stoji nikakav konkretan opis imovine koja se prodaje niti cijena. Mediji su ranije pisali da “Zrak” u svom vlasništvu posjeduje 200.000 m2 građevinskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji u Sarajevu.

U današnjem oglasu se navodi da se javni poziv objavljuje shodno odredbi člana 5. Zakona o konsolidaciji privrednih društava u FBiH, člana 6. Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme FBiH, a u vezi sa zaključkom Vlade od decembra 2011. i odluke Nadzornog odbora iz 2015.

Podsjetimo da je prije nekoliko godina počeo novi uspon sarajevske firme. No, očito nije bilo snage za veći zamah pa je Zrak, prema posljednjem dostupnom izvještaju, u prvoj polovini prošle godine ponovo ostvario gubitak od 856 hiljada KM.

Krajem prošle godine, resorni ministar Nermin Džindić je, govoreći u stanju u namjenskoj industriji, rekao da je preostalo “da se riješi stanje dva privredna društva – Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići i Zraka Sarajevo”.

– Vrlo vjerovatno da će do kraja mandata Vlade doći do reorganizacije, a možda i do spajanja te dvije kompanije u jednu – rekao je tada ministar.

Aktivnosti preduzeća Zrak d.d. Sarajevo uključuju istraživanje, razvoj i proizvodnju optičkih uređaja za opremanje pješadije i artiljerije.

Zrak je plasirao svoje proizvode u mnoge zemlje svijeta. Kompanija je prije rata bila jedan od giganata i zapošljavala je 4.000 ljudi.

Većinski vlasnik Zraka je Vlada FBiH sa 51 posto dionica. Fond Bosfin ima 21,1 posto a fond MI-Group 16,2 posto dionica. Ostalo su mali dioničari.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila