Početna Prijedorski region PRODAJA LJUBIJE: Sindikalisti i radnici traže garant od Vlade RS za zadržavanje...

PRODAJA LJUBIJE: Sindikalisti i radnici traže garant od Vlade RS za zadržavanje poslova nakon prodaje rudnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Sindikalnih organizacija danas su u Banjaluci razgovarali o prodaji Rudnika željezne rude Ljubija, a jedna od glavnih stvari koja je istaknuta jeste da je važno da Vlada RS da garant radnicima da će zadržati svoje poslove.

Podsjetimo da je u oktobru Vlada RS donijela odluku da započne s procedurom prodaje Rudnika „Ljubija“ u Prijedoru.

“Vlada RS dala je saglasnost Investiciono-razvojnoj banci RS, kao ovlaštenom prodavcu državnog kapitala u preduzećima, na osnovne elemente za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR ‘Ljubija’ A.D. Prijedor”, navedeno je tada u Vladinoj odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalisti upozoravaju da Vlada RS treba da da garant da će rudnik nastaviti raditi i da preko 800 radnika neće ostati bez posla. Sindikalisti su danas u Banjaluci ukazali na sve moguće probleme i propuste u ovom slučaju.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS, rekao je da su izuzetno zabrinuti ovakvim načinom prodaje Rudnika Ljubija i smatraju da je Vlada RS trebala da potpiše jasnije kriterijume, odnosno, da se ta priča uozbilji, što bi značilo da akcije Željeznog rudnika Ljubija može da kupi samo neka firma koja je poznata po eksploataciji željezne rude.

“Na ovaj način smo došli u situaciju da bukvalno bilo ko, ko ima dovoljno novca, može da kupi rudnik i ovakav način prodaje sigurno ne garantuje nastavak rudarenja u prijedorskoj regiji i samim tim dovodi u pitanje 850 zaposlenih radnika. U više navrata pisali smo sadašnjem sazivu Vlade, razgovarali smo prije par dana i sa mandatarom Viškovićem i nismo naišli na razumijevanje. Sadašnja situacija po nama je vrlo zabrinjavajuća i smatramo da je Vlada trebala da promijeni uslove i kriterijume prodaje akcija”, rekao je za BUKU Željko Tepavčević.

Tepavčević kaže da u ovoj situaciji nije samo krivica na jednoj strani, već se krivac treba tražiti na svim stranama.

“Vlada, grad Prijedor, sadašnja kompanija Mital trebali su da donesu plan i u prethodnom periodu pokrenu neke stvari kada je rudnik u pitanju. Saznaće se jednom iz kojih razloga su se stvari na ovaj način dešavale, jer tu ima mnogo zakulisnih radnji. Sve to treba istražiti”, ističe Tepavčević i dodaje da je Vlada RS trebala više uraditi za Rudnik Ljubija, ako ništa bar da obaveže novog kupca da u određenom periodu počne sa eksploatacijom rude.

Obrad Belenzada, predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS, kaže da već dvije godine ukazuju na situaciju koja se danas dešava u Ljubiji.

“Jedina je promjena što se u prodaju ne ide kroz klasičnu privatizaciju, već ide berzanska prodaja. Sad je jedino bitno ko daje više para. Strah nas i radnika je u tome što je kupac suvlasnik od 49 posto i tu je strah da ne ostanu ljudi bez posla, a i danas se traži garancija od Vlade RS da se neće radnicima ništa desiti, da ostane isti broj radnika i visina njihove plate”, rekao je za BUKU Belenzada.

On ističe da se stav sindikalaca i Vlade RS nikad nisu slagali i zbog toga je opravdana bojazan radnika.

Na ovom skupu je još jednom istaknuto da je u prodaji Ljubije važno da država preuzme odgovornost i garant da se radnicima ništa neće desiti.

Konferencija je održana u organizaciji BASOC-a i Radnički univerzit iz Tuzle.

ASHA prodaja vozila