Početna Vijesti Procjene šteta u toku: Komisija obilazi teren

Procjene šteta u toku: Komisija obilazi teren

Nedavne poplave zadale su glavobolju i mnogim prijedorskim poljoprivrednicima. Kolike su razmjere šteta koje su usljed poplava nastale u poljoprivrednoj proizvodnji, utvrdiće komisija koja će ovih dana obilaziti teren.

Ovo je već četvrti put u posljednjoj deceniji kako voda plavi plastenike Gorana Vukovića u Gomjenici. U tri plastenika, koje je voda poplavila, bila je uspostavljena proizvodnja cvijeća. Šta će od toga da ostane, tek će da se vidi, kaže Vuković, koji napominje da su njihovi pokušaji da se nešto sašuva bili uzaludni pred vodenom stihijom.

“Voda je toliko brzo nadolazila da nismo imali vremena da nešto spasimo. Tek za dva-tri dana ćemo znati stanje štete, jer korijen biljaka je bio 48 sati u vodi, ali već ima biljaka koje trunu”, rekao je Vuković.

Dodaje i da bi volio da se pitanje zaštite od poplava konačno riješi, jer na svakih nekoliko godina praktično kreće iz početka.

Voda je poplavila i pripremljenu silažu i sijenažu na farmi Muranović i Donjim Garevcima. Domaćin Amel pokušao je spasiti što se spasiti da, ali bujica je bila jača. Kaže, problem predstavlja gdje i kako nabaviti hranu za 90 muznih krava.

“Oko podne je naišla bujica vode, već je bila prišla silaži i sijenaži. Ali, tek oko četiri sata nastaje haos.Voda je počela nositi sijenažu, toliki je vodostaj bio da se nije moglo ništa učiniti. Voda se povukla, ali ogromna šteta je već nastala. Silaže je dosta otišlo, a sijenaža je potpuno uništena”, priča Muranović.

U prijedorskoj Gradskoj upravi formiranje su komisije za procjenu šteta nastalih od poplava, među njima i onu za štete u poljoprivredi. Dvije ekipe resornog odjeljenja su već jutros krenule na teren, a rade na osnovu zaprimljenih prijava.

“Komisija će izaći svakome ko prijavi štetu, procijeniti stanje i načiniti zapisnik o nastalim štetama. A, poslije ćemo vidjeti način i mogućnosti u kojima će grad ili država da reaguje. Moram reći i da oni poljoprivredni proizvođači koji prijavljuju štetu na ozimim usjevima moraju biti strpljivi. Nećemo odmah izlaziti na teren i sačekaćemo da se voda povuče, jer šteta se ne može procijeniti sve dok se voda ne povuče”, pojasnio je načelnik Odjeljena za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić.

Prijedorski poljoprivrednici štetu mogu prijaviti na brojeve telefona 052/245-181 i 052/211-200.