Početna Prijedorski region Problem sa nezakonitim blokiranjem vozila i u Prijedoru: ,,Кandžom me ne veži,...

Problem sa nezakonitim blokiranjem vozila i u Prijedoru: ,,Кandžom me ne veži, slobodu mi ne steži!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MDP Banja Luka želi da akcijom pod nazivom ,,Кandžom me ne veži, slobodu mi ne steži” pomogne gradu Banja Luka, kao i građanima. Izmjenom sporne Odluke o bezbjednosti saobraćaja na području grada Banja Luka mnogo bi se štedjelo, jer ne bi smo imali troškove goriva, javnih nabavki ,,kandži” i tako dalje. Takođe, građani ne bi bili izvrgnuti nepotrebnom čekanju i komplčikovanim procedurama deblokiranja vozila.

Identičan problem ovome u najvećem gradu Srpske imaju i Prijedorčani.

Parking služba nije ovlaštena za kažnjavanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Automobil ne može biti blokiran niti premješten zbog neplaćanja parkinga. Da bi na automobil bile postavljene „kandže“ ili ono bilo odveženo „paukom“, mora postojati nalog koji izdaje saobraćajni policajac, ali samo pod uslovom da je vozilo nepropisno parkirano ili ugrožava normalno odvijanje saobraćaja, a nikako ukoliko je isteklo vrijeme za parkiranje na parkingu. Radnici u parking servisu nemaju ovlaštenja (jedno od famoznih 14) koje mu dozvoljava da nekome blokira vozilo. To može da radi isključivo neko iz izvršne vlasti, odnosno policajac!“, priča Ivan Begić, predsjednik Mladih demokratskog progresa Banja Luka.

Zakoni ne poznaju neplaćanje parkinga kao prekršaj

Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povjereno to ovlašćenje, a ne grad ili opština na osnovu svoje odluke.
Javna preduzeća imaju ovlašćenje od Grada, ali odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakona i nemaju pravni niti ustavni osnov za kažnjavanje neplaćanja parkiranja.

,,Ovaj problem je vrlo lako rješiv: Ovlašteno lice fotografiše vozilo, popuni obrazac i ostavi kaznu vozaču na automobilu. Ukoliko je vozač ne plati ona ga sačeka kod prve registracije ili vađenja vozačke dozvole”, zaključuje Begić.

Ako vam se ipak desi da vam Parking služba bez naloga policajca blokira ili ukloni vozilo, to je potrebno prijaviti policiji, kao i uzeti potvrdu o prijavi krađe ili blokade kako biste mogli dobiti materijalno i nematerijalno obeštećenje.

,,Ovo smatramo vrlo pozitivnom akcijom. Кada bi se promjenila ova odluka godišnje bi se uštedjelo oko 60,000 КM budžetskog novca. Кada bi se ta sredstva preusmjerila na sanaciju oštećenja i kvalitetno farbanje parkinga za samo godinu dana bi imali riješen i taj problem. Druga pozitivna stvar jeste što bi smo olakšali ljudima jer ne bi morali čekati deblokiranje vozila, već jednostavno bi samo trebalo otići uplatiti kaznu”,priča Miloš Buha, član predsjedništva MDP-a Banja Luka.

ASHA prodaja vozila