Početna Vijesti Privredu trese proljećni minus

Privredu trese proljećni minus

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u aprilu ove godine manja je za 19,9 odsto u odnosu na isti mjesec 2018. godine, pokazuju objavljeni podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Loši podaci po privredu RS samo su se nadovezali na već postojeće iz prvog kvartala, u kojem je došlo do pada od 13,7 odsto.

“U aprilu ove u odnosu na april 2018. godine perađivačka industrija bilježi pad od 2,6%, u području vađenja ruda i kamena bilježi se pad od 18,5%, a u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom pad od 49,2 odsto”, saopštio je Zavod.  Ako se pogleda mjesec unazad, ukupna desezonirana industrijska proizvodnja manja je za 2,1 odsto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika pokazuje kako se negativna kretanja nisu odrazila na zaposlenost. Broj zaposlenih u industriji u aprilu 2019. godine u odnosu na mart 2019. godine veći je za 0,3%, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine manji za 0,1%.

Da privreda usporava, može se vidjeti i u spoljnotrgovinskoj razmjeni Republike Srpske s inostranstvom. Naime, izvoz je u periodu januar – april 2019. godine smanjen za 0,9% u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz takođe smanjen za 4,4%.

Spoljnotrgovinski deficit za prva četiri mjeseca iznosio je blizu 355 miliona maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 76,7%.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu kako razlog za stagnaciju izvoza treba tražiti u padu potražnje na pojedinim velikim tržištima na koje RS dosta izvozi, a koja su u posljednje vrijeme bilježila neke negativne trendove. Takođe, dodaju kako je na loše rezultate sigurno uticao i nedostatak radne snage.

Sa druge strane, pojašnjavaju da pad u industrijskoj proizvodnji pokazuje koliko su u strukturi privrede RS značajni veliki kompleksi poput “Elektroprivrede RS” i Rafinerije nafte.

“Kada oni podbace i zabilježe lošije rezultate, to se odrazi na cijelu privredu i njene ukupne rezultate. To je slika našeg stanja”, kaže Vladimir Blagojević, portparol Komore.

Prema njegovim riječima, moraju se jačati i drugi sektori kako ukupna privredna kretanja ne bi zavisila od nekoliko velikih sistema.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kaže kako privreda RS u velikoj mjeri zavisi od Evropske unije.

“Mi smo direktno naslonjeni i naginjemo njima u svakom smislu. Ono što je loše je to da kada njihova privreda usporava, prvo što rade je da otkazuju narudžbe van EU. Mi smo im najbliži i logično je da osjetimo efekte. U toku je jedan negativan ciklus kojem moramo da se prilagodimo”, kazao je Radivojac.

(Nezavisne)

ASHA prodaja vozila