Početna Prijedorski region Pritoke Sane poribljene potočnom pastrmkom

Pritoke Sane poribljene potočnom pastrmkom

Članovi Sportsko-ribolovnog društva “Sana” poribili su juče pritoke rijeke Sane sa više od 20.000 komada mlađi potočne pastrmke veličine od 5 do 10 centimetara.

Prema riječima Nirzada Karamujića, sekretara ovog društva, radi se o mlađi koja je nabavljena sredstvima Vlade USK u ribogojilištu Konjic, a ukupna investicija iznosila je 4.000 maraka.

“Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje provodimo kada se radi o obogaćivanju ribljeg fonda u porječju Sane. U posljednje dvije godine ovo je već deveto poribljavanje koje realizujemo”, istakao je Karamujić.

U ovome društvu kažu kako je situacija po pitanju ribljeg fonda u Sani i njenim pritokama sada mnogo bolja nego ranije, ali da je i dalje potrebna posvećenost svih ribolovaca kako bi stanje bilo još bolje.

“To se posebno odnosi na potočnu pastrmku jer je brojnost ove riblje vrste u posljednjim decenijama značajno smanjena. Tome je doprinio prekomjerni izlov, ali i zagađivanje rijeka, s obzirom na to da je riječ o izuzetno osjetljivoj ribi koja opstaje samo u čistim vodotocima. Sada je situacija mnogo povoljnija i vrijeme je da dobrim gazdovanjem potpuno revitalizujemo riblji fond”, kazao je Karamujić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu uradili su niz kvalitetnih projekata, a pokrenuli su i nekoliko koji im donose značajnu materijalnu korist, kao što je lov na mladicu.

“Ona se lovi po principu uhvati i pusti, a u posljednje vrijeme imamo sve veće interesovanje ribolovaca iz naše zemlje, ali i inostranstva koji dolaze da love mladicu na Sani”, kaže Karamujić.

Nezavisne