Početna Zdravlje Pripreme za ljeto: Savjeti za produktivan trening za skidanje viška masnih naslaga

Pripreme za ljeto: Savjeti za produktivan trening za skidanje viška masnih naslaga

We can do it together. Young smiling athletes exercising push-ups in a gym

Kako se bliži proljeće nastaje panika zbog viška kilograma koji su se nataložili tokom zime. Ne krivite praznike zbog prejedanja, već ako želite vitke u kupaće kostime posvetite pažnju svom tijelu i nekoliko puta nedjeljno uradite iscrpljujući proljetni trening.

Koliko treba da traje proljetni trening

Ako želite brzo i efikasno rezultate, potrebno je da trenirate tri puta nedjeljno i to po sat i po do dva sata po treningu. Ako ste početnik i nemate puno iskustva sa vježbanjem, prve nedjelje možete vježbati dva puta po sat vremena, poslije čega možete postepeno da pojačate treninge tokom naredne nedjelje.

Plank je idealan za početak treninga

Svaki proljetni trening treba da počne sa ovom vježbom. Plank je vježba prilikom čijeg izvođenja učestvuju gotovo svi mišiči tijela, a najviše se naprežu upravo mišići stomaka, zbog čega je ova vježba idealna za sagorijevanje neželjenih naslaga. Tijelo postavite u plank poziciju kao na slici i u njoj ostanite 20 sekundi. U toku trajanja treninga ponovite vježbu tri puta.

Ne zaobilazite sklekove

Sklek je jako naporna vježba koja aktivira sve mišiće stomaka. Zbog boljih rezultata potrudite se da uradite muške sklekove, iako su oni prilično teži od ženskih. Ako nemate kondicije uradite tri do pet sklekova, a ako ste u formi radite ih što više.  Jedan trening treba da obuhvati tri serije sklekova, piše mogujatosama.

Dodajte loptu ili teg kad radite trbušnjake

Ako želite da istopite salo oko stomaka morate dobro da angažujete stomačne mišiće, a najbolje vježbe za to su trbušnjaci. Kako bi efekat bio vidiljiv što prije potrebno je da malo otežate ovu vježbu tako što ćete u okviru njenog izvođenja uključiti i loptu ili teg. Kako biste izvele ovu vježbu sjednite i potom odignite noge od zemlje, kao i kičmu, kao na slici. U tom položaju ostanite dok teg ili loptu premještate sa lijeve strane na desnu stranu. Premjestite loptu ili teg bar 10 puta sa jedne na drugu stranu, a poslije ove vježbe uradite i deset klasičnih trbušnjaka.

Trk iz planka za aktiviranje cijelog tijela

Za ovu vježbu tijelo postavljate u poziciju planka. Prebacite težinu tijela naprijed i oslonite se na ruke a nogama imitirajte pokrete trčanja. Smjenjujte noge naizmjenično oko 2 do 3 minuta i vježbu ponovite 3 puta u toku jednog treninga.

Masne naslage nastale tokom zime teško je skinuti, zato osim treninga povedite računa i o ishrani, kao i o spavanju. Ukoliko niste znali nedostatak sna može uticati na gojaznost.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

ASHA prodaja vozila