Gužve koje ovih dana vladaju u trgovinama i većim trgovačkim lancima širom BiH svjedoče da je praznična groznica uveliko počela, a najviše se, između ostalog, kupuju mesni proizvodi, namirnice za kolače te alkoholna i bezalkoholna pića.

Trgovački lanci u našoj zemlji, kao što su “Tropic”, “Bingo”, “Fis” te “Konzum”, već početkom decembra počeli su bilježiti veću zainteresovanost kupaca za ove proizvode, ali i za zimsku opremu.

U “Tropic” prodajnim objektima, kako su nam rekli, vlada praznična euforija. Kupuju se, ističu, novogodišnji ukrasi za uređenje jelke i doma, kao i prehrambeni proizvodi koji će činiti sastavni dio praznične trpeze.

“U decembru, naročito drugom dijelu kada su slave i novogodišnji praznici, uvijek je posjećenost veća kako kod nas, tako i u drugim marketima. Kupuje se i gotova hrana poput pečenog mesa, priloga i svega ostalog”, navode iz “Tropica” za “Nezavisne novine”.

I u kompaniji “Bingo” potvrđuju da je počela prodaja namirnica i pića za prazničnu trpezu. U fokusu su, kao i svake godine, delikatesni proizvodi, meso, alkoholna i bezalkoholna pića te program za kolače.

“Ono što nas posebno raduje je veliko interesovanje za dječje paketiće, a mi imamo veoma atraktivne i cjenovno pristupačne paketiće, koji će sigurno obradovati najmlađe”, rekli su iz kompanije “Bingo” za “Nezavisne novine”.

I u “Konzum” prodavnicama je zabilježen povećan broj kupaca, kao i znatno obimnije kupovine s fokusom na proizvode karakteristične za praznične proslave.

“Pripremili smo proširenu akcijsku ponudu proizvoda karakterističnih za prazničnu trpezu i proslavu u kućnom ambijentu te veliki izbor poklona, dječjih paketića i prazničnih dekoracija, što se najviše kupuje u ovom periodu”, ističu iz “Konzuma”.

U trgovačkom lancu FIS posjete su pojačane zbog nadolazećih praznika, ali, kako ističu, gužve nisu toliko velike kao prethodnih godina.

“Kupci su pažljiviji zbog pandemije, nema zapravo šetača, oni koji dođu zaista i kupe i to je dobro. U ovo vrijeme naglasak je ipak na prehrani i naravno vrijeme je darivanja pa je naglasak i na takvoj robi”, rekli su za “Nezavisne novine” iz FIS-a.

Pretprazničnu atmosferu upotpunjuje i dolazak naših građana iz dijaspore pa će se, kako navodi Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor, bilježiti i još veće gužve.

“Nije to kao nekada – manji su prilivi novca nego što su ranijih godina bili. Ali, bez obzira na sve, ipak ovih dana vidimo daleko veći broj naših sugrađana potrošača u svim trgovačkim centrima nego inače. Međutim, sad se već pomalo gubi ono što smo jedno vrijeme primjećivali – da se u kupovinu ide sa spiskom. Sad već kupujemo ad hoc, ono što nas primami sa polica”, rekla je Marićeva za “Nezavisne novine”.

Prema njenim riječima, ovi dani karakteristični su i po tome što pazarimo ono što nam i nije baš neophodno, a zbog toga ćemo finansijski ispaštati kada praznici prođu.

“Tu zasigurno ima i one kupovine koja nam nije baš bila najneophodnija, ali će nas negdje u januaru boljeti glava pošto smo potrošili puno više novca nego što to može kućni budžet da podnese”, naglasila je Marićeva.

nezavisne