Policijski službenici MUP-a RS, predali su u nadležnost Tužilaštva BiH osumnjičene lišene slobode u nastavku aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala povezanog sa koruptivnim krivičnim djelima i zloupotrebom policijskih kapaciteta u predmetu “Transporter”.

Akcija je realizovana koordiniranom saradnjom Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i Tužilaštva BiH na području Banje Luke.

Ove aktivnosti usmjerene su na šest lica osumnjičenih da su, kao organizatori i članovi organizovane kriminalne grupe, duže vrijeme vršila krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticala nezakonitu imovinsku korist, kao i na lica koja su koristeći svoj službeni položaj pomagala ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja, sprečavanjem dokazivanja i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH, te krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. i sprečavanje dokazivanja iz člana 336. KZ-a RS.

Osumnjičeni će biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.