Početna BiH Princeza Victoria: 60.000 izbjeglica iz BiH je pomoglo da izgradimo bolju Švedsku

Princeza Victoria: 60.000 izbjeglica iz BiH je pomoglo da izgradimo bolju Švedsku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Princeza prestolonasljednica, koju je generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenovao jednom od 17 ambasadora Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, kazala je danas u uvodnom govoru na otvaranju konferencije da su odnosi između BiH i Švedske veoma dobri na nekoliko nivoa.

“Švedska je bila dom za 60.000 izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, a većina njih je i ostala. To su ljudi koji su izgradili svoje živote i koji su učestvovali u izgradnji švedskog društva u cilju stvaranja bolje i dinamičnije države”, rekla je prestolonasljednica švedske krune.

Ona je istakla kako smatra da je borba za bolji životni okoliš i borba protiv klimatskih promjena izuzetno važna te da će ona i njen suprug, kao što to rade u mnogim krajevima svijeta, po tom pitanju sarađivati sa mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine.

Upozorila je da zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih uzroka prerane smrti u svijetu, ali nažalost i u BiH zbog čega je današnji skup prilika da se razmjene iskustva i predoče nove inovativnije prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Klimatske promjene i zagađenje zraka su stvarni problemi i potrebno je djelovati sada”, zaključila je Victoria koja je pozvala učesnike konferencije da iskoriste ovakve mogućnosti za učenje, ali i kasnije za razmjenu iskustava s drugima.

Podsjetimo, kada je u pitanju borba za bolju životnu sredinu i okoliš, princeza Victoria će u četvrtak posjetiti sarajevsku planinu Trebević gdje će sa mladim ljudima te gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva održati ekološku radionicu.

Ministrica za okoliš i klimu Isabelle Lövin također je nakon konferencije istakal dobru saradnju sa Bosnom i Hercegovinom.

“Ova posjeta fokusira se na zaštitu okoline, poduzetništvo, učešće mladih u poduzetništvu, reforme na putu ka EU i pospješivanje života građana BiH. Švedska je godina jedan od najvećih pomagača Bosni i Hercegovini, a prošle godine Švedska Bosni i Hercegovini osigurala 18 miliona eura”, rekla je Lövin.

Pristutnima su se kasnije obratili i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić te rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Klix
ASHA prodaja vozila