Početna Prijedorski region Prijem za delegacije univerziteta Lomonosov i Apeiron

Prijem za delegacije univerziteta Lomonosov i Apeiron

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković organizovao je danas prijem za predstavnike Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, Filološkog fakulteta Panevropskog univerziteta “Apeiron” Banjaluka, Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor i Udruženja Bosanski kulturni centar Prijedor.

Riječ je o organizatorima i učesnicima književnog večernjeg matinea koje se povodom obilježavanja 220. godišnjice rođenja velikana ruske i svjetske književnosti Aleksandra Sergejeviča Puškina održava večeras u Pozorištu Prijedor.

” Mi smo gostima poželjeli dobrodošlicu i porazgovarali o mogućoj saradnji u budućem vremenu, a posebno smo obradovani podatkom jer jedan student iz našeg grada studira medicinu na čuvenom Univerzitetu Lomonosov”, rekao je Đaković.

Dekan Fakulteta filoloških nauka Panevropskog univerziteta “Apeiron” u Banjaluci Larisa Čović – Lupačova je novinarima izjavila da ovaj fakultet ovih dana slavi desetogodišnjicu postojanja.
” U okviru tog jubileja mi smo pozvali naše partnere iz Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov sa predstavom o velikom ruskom piscu Puškinu” kazala je Čović Lupačova.
Ona je dodala da je fakultet na čijem je čelu ostvario saradnju sa 19 ruskih univerziteta i da već deset godina sarađuju sa Moskovskim državnim univerzitetom sa kojim organizuju razmjenu profesora i studenata, te organizuju zajedničke konferencije, okrugle stolove i seminare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik direktora Fakulteta za prevođenje Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov Marija Isakova Nikolajevna je izjavila da je Moskovski državni univerzitet jedan od najstarijih u Rusiji koji je osnovan 1755.godine.
” On je i jedan od najsavremenijih visokoškolskih ustanova u Rusiji na kojem studira oko 40.000 kako ruskih tako i stranih studenata i naš univerzitet sa velikim zadovoljstvom podržava bilo kakve inicijative koje su vezane za širenje ruskog jezika, kulture i književnosti i zato smo sa radošću prihvatili ovaj poziv da budemo dio ovog programa”, kazala je Nikolajevna.
U programu koji je nazvan ” Omaž Puškinu” učestvovaće studenti, postdiplomci i profesori Fakulteta za prevođenje, Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov profesori “Apeirona” Larisa Čović – Lupačova i Branimir Čović, te predstavnici dvaju udruženja Željko Šormaz i Alma Semanić.
Program će se održati u Pozorištu Prijedor od 18.30 časova, a ulaz je slobodan.

prijedorgrad.org

ASHA prodaja vozila