Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor potpisao je danas sa predstavnicima gradske organizacija Crvenog krsta Prijedor i Crvenog krsta Slovenije tripartitni ugovor o donaciji tri AED aparata (defibrilatora).

Riječ je o donaciji u okviru projekta „Prva pomoć – svuda za svakoga“, koji finansira Ministarstvo odbrane Republike Slovnije.

AED aparat (defibrilator) sa tablom sa uputstvom za upotrebu biće postavljen na tri lokacije koje su predložene, a imaju video nadzor, električnu instalaciju i veći protok građana: Gradska uprava Prijedor (sporedni ulaz), objekat Tržnog centra „Tropik market“ na Urijama i treća lokacija u šetališnoj zoni.

Defibrilator je elektromedicinski uređaj, odnosno oprema za defibrilaciju srca, koji utvrđuje prisustvo ili poremećaje srčanog ritma, i pomoću električnog udara „elektrošoka“ preko spoljašnjih ili unutrašnjih elektroda normalizuje rad srca. Koristi se kao sredstvo prve pomoći kod srčanog udara i drugih poremećaja srčanog ritma.
U vrijeme donacije održaće se i pokazne radionice za građane u gradu Prijedoru na tri dogovorene lokacije od 10.00 do 17.00 časova na kojoj će prisustvovati volonteri iz grada Prijedora koji su prošli obuku sa volonterima , bolničarima iz Republike Slovenije.

Ukupna vrijednost donirane opreme za Prijedor je 12.228,99 KM sa uračunatim PDV-om.

Inače, u projektu Vlade Slovenije učestvuje 7 opština/gradova regije Prijedor: Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad, Sanski Most, Oštra Luka, Kostajnica i Krupa na Uni.
Do sada su realizovane aktivnosti za osposobljavanje prve pomoći – Crveni Krst i organizacija osposobljavanja stručnjaka za razvojne projekte raspisanih od međunarodnih fondova. Pilot projekti su realizovani u vidu obuke (radionica) u gradu Prijedor iz dvije oblasti: prve pomoći (upotreba poluautomatskih eksternih defibrilatora – AED) i obuka o načinu traženja projekta EU koje finansira EU, a koji su ciljano potrebni lokalnoj zajednici.