fbpx

Prijedorski vatrogasci upozoravaju: Povećana opasnost od požara otvorenog prostora

Dolaskom toplijeg vremena, povećavaju se aktivnosti na uređenju voćnjaka, vinograda, krčenju i uređenju zemljanih posjeda, a samim tim povećava se i opasnost od požara na otvorenom prostoru.
Najčešći uzrok požara otvorenog prostora u Republici Srpskoj je neoprezno spaljivanje korova i drugog biljnog otpada i loženje vatre na otvorenom prostoru.
Zbog neopreznosti i nepromišljenosti pojedinaca u opasnost dolaze ljudski životi, a u požarima nastaje velika materijalna šteta.

POŠTOVANI SUGRAĐANI I VLASNICI ZEMLJANIH POSJEDA I ZASAĐENIH KULTURA!

Ako već i morate spaljivati biljni otpad u prirodi, morate se pripremiti za to!
Nađite pogodno mjesto za loženje vatre. Vatru ne palite za vjetrovita vremena i onda kada su izdana upozorenja za visok stepen opasnosti od požara.

* spaljivanje sprovodite danju i pri mirnom vremenu, bez vjetra

* ne spaljujte istovremeno velike količine zapaljivog materijala- rastinja

* ne palite vatru na velikim površinama, odnosno više vatri koje ne možete kontrolisati

* prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog materijala u širini koja onemogućava prenos požara

* pripremite pribor i priručni alat kao što su lopate, vile, metlanice, kante sa vodom, te druga sredstva koja mogu poslužiti za gašenje požara.
-Obratite se vatrogascima koji će Vam ustupiti naprtnjače za gašenje šumskih požara.

* u slučaju potrebe spaljivanja većih količina rastinja posavjetujte se s nadležnom vatrogasnom jedinicom, a spaljivanje prijavite nadležnoj vatrogasnoj jedinici ili najbližoj policijskoj stanici

* nikako ne palite vatru ukoliko postoji opasnost od prenosa požara na druge površine s poljoprivrednim i šumskim kulturama ili ukoliko se nalazite na zaštićenom šumskom području,
parku prirode, lovištu i sl., a naročito u vrijeme visokih temperatura i jakih vjetrova

TVJ Prijedor

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila