Početna Prijedorski region PRIJEDORSKI MALIŠANI OBOLJELI OD ASTME I DIJABETESA U BANJI ,,VRUĆICI”

PRIJEDORSKI MALIŠANI OBOLJELI OD ASTME I DIJABETESA U BANJI ,,VRUĆICI”

Predavanje o zdravoj ishrani, psihološka predavanja i predavanja o astmi i dijabetesu proteklih sedam dana u Banji Vrućici  slušala su  djeca koja boluju od ovih hroničnih bolesti. Kroz predavanja su dosta toga  značajnog i naučili.

,,Za sve ono što imaju ovdje,tu neku terapiju i sve radionice koje smo radili sa njima i edukatori koji su bili, zaista su pomogli da djeca osjete da su oni dio svega ovoga što se dešava, da je ovo zaista jedan divan projekat.”, istakla je Ilinka Macura, predsjednik Udruženja ,,Anemona” Prijedor.

Boravak djeci uljepšali su i pokloni Investiciono Razvojne banke RS. Oni koji boluju od astme dobili su slatkiše, dok oni drugi koji imaju problema sa šećerom senzore koji će im značajno olakšati njihovu borbu  u ovoj bolesti.

,,To njima zaista puno znači. Oni sa senzorom imaju uvide u svoje šećere 24 sata, a inače bi se bez toga morali bosti više puta dnevno. Najmanji broj uboda je 10 i oni su zapravo ovim rješeni boli.”,dodala je Svetlana Čeko, predsjednik Udruženja dijabetičara Prijedor.

Ovo je samo dio onoga što možemo da uradimo za sve one koji se bore sa astmom i dijabetesom, istakali su u   Investiciono Razvojnoj  banci Republike Srpske.

,,Ja lično kao čovijek sam veoma ponosan što se IRB RS uključila kao jedna odgovorna institucija i veoma brzo smo reagovali na njihove zahtjeve. Drago mi je što su me pozvali da prisustvujem projektu socijalizacije djece.” rekao je direktor IRB-a, Dražen Vrhovac. Na rehabilitaciji i socijalizaciji u  Banji “Vrućici” boravilo je ukupno 15-oro djece  iz Prijedora, članova Udruženja dijabetičara i „Anemone“, koja u našem gradu okuplja oboljele od astme.