fbpx

Prijedorska udruženja šest godina bez finansijske pomoći!

Prijedorska udruženja već šest godina su pod finansijskim embargom. Ni marke nadležne vlasti, kako u Prijedoru i RS, tako ni one u Sarajevu, nisu izdvojile kako bi se pomogao rad ovih organizacija.

Mirsad Duratović, predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, ogorčen je zbog ovakvog sramnog odnosa prema žrtvama.

– Borili smo se svih ovih godina da dokažemo da je do kraja ljeta 1992. godine u Prijedoru ubijeno 3.176 civila, među njima i 102 djece i 256 žena, da je u logore bilo zatvoreno više od 31.000 prijedorskih nesrba te da je više od 50.000 Bošnjaka i Hrvata protjerano i da im se pokušao izbrisati svaki trag na ovom prostoru. Nažalost, finansijsku pomoć nemamo ne samo u RS nego ni iz Sarajeva. Očito je da niko u vlasti, ni srpskoj, ali ni bošnjačkoj, ne želi da se zna istina, nije im u interesu – kaže Duratović.

Razočaran je i u bošnjačke intelektualce, koji, kako kaže, kao i predstavnici vlasti u Prijedoru nisu bili od ekshumacija iz najveće masovne grobnice Tomašica.

– Priča o genocidu i njegove posljedice ne mogu se rješavati „na daljinski“ iz Sarajeva i javnim tribinama u Sarajevu, već je potreban terenski rad i podrška ljudima na terenu u RS, ljudima koji se bore protiv negatora genocida – ističe on.

Duratović: Svi nas zaobilaze

Izostavljeni i iz Potočarske deklaracije  

Duratović kao primjer navodi i 9. januar, kada je održana konferencija “Ostvarivanje prava i zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice na području entiteta Republika Srpska” u Srebrenici, na kojoj je usvojena Potočarska deklaracija, a niko od prijedorskih i kozaračkih udruženja nije bio pozvan.

– Niko iz susjednih opština s velikim brojem povratnika, Banje Luke, Doboja, Bijeljine nije bio pozvan. I onda sebi neko uzima za pravo da govori u ime svih predstavnika preživjelih žrtava genocida, porodica, povratnika, izbjeglih i raseljenih lica s područja entiteta RS, boraca i veterana. Govoriti možete samo u ime onih koji su vas izabrali da ih predstavljate, a to Prijedorčani, Kozarčani i mnogi drugi nisu – poručuje Duratović.

Avaz

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila