Početna Prijedorski region Prijedorska Skupština: Eksploatacija rude kapitalni interes grada

Prijedorska Skupština: Eksploatacija rude kapitalni interes grada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa 24 glasa „za“ i četiri „suzdržana“, usvojen je zaklјučak kojim se iznosi preporuka Vladi RS da se, nakon okončanog postupka prodaje na berzi paketa akcija RŽR-a, svojim uticajem ona aktivno uklјuči u donošenje plana privrednih aktivnosti Rudnika

Prodaja RŽR „Ljubija“ bila je centralna tema 20. sjednice Skupštine grada Prijedora. Ova tačka uvrštena je u dnevni red na inicijativu Sindikalne organizacije kompanije „Arselor Mital Prijedor“. Usvojen je zaklјučak kojim se iznosi preporuka Vladi RS da se, nakon okončanog postupka prodaje na berzi paketa akcija RŽR-a, svojim uticajem ona aktivno uklјuči u donošenje plana privrednih aktivnosti Rudnika, što podrazumijeva pokretanje rudarske proizvodnje i zapošlјavanje novih radnika. Nastavak rudarenja je kapitalni interes grada, napomenuo je gradonačelnik Milenko Đaković, koji je dodao da je ovo istorijski trenutak za Prijedor, a sve zavisi od toga da li će “Ljubiju” da kupi kredibilan investitor.

– Rekao sam da ćemo svi slaviti onoga ko je proveo proces prodaje akcija, ukoliko se on uspješno završi i ukoliko se nastavi rudarenje u “Ljubiji”. U slučaju negativnog procesa, sve institucije i organi će i dalјe razgovarati, ali tad će biti kasno za rješavanje ovog pitanja na drugi način – naveo je Đaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalci „Arselor Mitala“ odbornicima su iznijeli neslaganje sa načinom prodaje putem aukcije, kao i strah od gubitka radnih mjesta. Saša Kukolј, predsjednik Sindikalne organizacije, rekao je da postoje mnoga otvorena pitanja koja se moraju riješiti prije nego što se pristupi prodaji.

– Insistirali smo da se da jasan stav i da Skupština grada da podršku građanima i radnicima koji u ovom gradu obavlјaju svoju djelatnost, da pošalјu jasnu poruku da Vlada RS mora dobro razmisliti i pojačati kriterijume. Da se na prodaju odluči onda kada bude bila sigurna da ima kupca koji će rudariti na prostorima Prijedora – izjavio je Kukolј.

Svoje radnike podržao je generalni direktor kompanije „Arselor Mital Prijedor“ Mladen Jelača, koji je rekao da je njihova bojazan opravdana, dodavši da su kriterijumi za učešće na licitaciji isuviše slabi.

– Mislimo da kriterijumi nisu dovolјno kvalitetni i jaki da bismo mogli biti sigurni da će onaj ko sutra kupi „Ljubiju“ produžiti eksploataciju i životni vijek Rudnika – rekao je Jelača, koji je potvrdio da će “Arselor Mital“ učestvovati na licitaciji.

SNSD daje bezrezervnu podršku Vladi RS i IRB-u u prodaji paketa akcija RŽR “Ljubija”, jer je to potez usmjeren ka dobrobiti građana, ali i nešto što će osigurati budućnost rudarenja u Prijedoru, poručili su odbornici ove stranke.

– Ne možemo sumnjati u dobronamjernost Vlade RS da pomogne Prijedoru, pogotovo jer postoji odluka da će 10 odsto od prodajne cijene pripasti ovom gradu – naglasio je odbornik SNSD-a Dragoslav Kabić.

Odbronici SDS-a predložili su dodatak zaklјučku u kojem se traži da Vlada RS garantuje da će kupac RŽR-a nastaviti sa eksploatacijom rude.

– Mi smo tražili da se Vlada, na neki način, obaveže da vodi računa o RŽR “Ljubija”, da daju garanciju da će kupac nastaviti sa eksploatacijom rude i da neće biti ugrožena radna mjesta radnika “Arselor Mitala” – rekao je šef Odborničkog kluba SDS-a Radenko Stijepić.

(K.V.)

ASHA prodaja vozila