Početna Prijedorski region Prijedorska Bolnica “Dr Mladen Stojanović”: Svaki novozaraženi vraća nas na početak

Prijedorska Bolnica “Dr Mladen Stojanović”: Svaki novozaraženi vraća nas na početak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki novozaraženi pacijent vraća nas na početak borbe sa virusom korona, a posebno je teško kada u bolesničkim posteljama njegujemo kolege ljekare i medicinske sestre koji su inficirani boreći se za svaki novi dah oboljelih sugrađana.

Tim riječima novonastalu situaciju u prijedorskoj Bolnici “Dr Mladen  Stojanović” opisuje infektolog Boris Ćurguz koji na radnom mjestu provede i po 14 časova dnevno.

Ćurguz kaže da je, taman kada su se ponadali da je kraj epidemije sve bliže, broj zaraženih povećan pa je “kovid 19” juče potvrđen kod još pet medicinskih sestara i tehničara u ovoj bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sa svakim novim potvrđenim slučajem krećemo ispočetka, utvrđivanje kontakata, čekanje rezultata i tako ukrug. Pomalo smo umorni, ali nema posustajanja, moramo se izboriti sa virusom – kazao je Ćurguz.

Jedini prijedorski infektolog je među prvima otišao u izolaciju na početku epidemije, nakon što se ispostavilo da je pregledao zaraženog pacijenta. Na sreću, on nije bio zaražen i po isteku perioda izolacije vratio se u prve redove odbrane od virusa.

Ono čega su se najviše plašili u cijelom zdravstvenom sistemu Srpske, da virus ne uđe u bolnice, obistinilo se u Prijedoru. Naime, početkom maja potvrđeno je da je virus ušao na Odjeljenje interne medicine nakon što je jedna medicinska sestra koja je njegovala pacijente dobila temperaturu. Odmah je izolovana i testirana, a test je bio negativan.

– Iako je njen prvi test bio negativan, njeni nalazi su mi bili sumnjivi i odlučio sam da je testiramo ponovo nakon pet dana. Sumnje su se obistinile, drugi test je pokazao da je koleginica zaražena. Onda je uslijedilo testiranje na tom odjeljenju, izmještanje pacijenata i borba da sve stavimo pod kontrolu – kazao je Ćurguz koji je nekoliko minuta prije našeg razgovora izašao sa kovid odjeljenja prijedorske bolnice, gdje je hospitalizovano 17 pacijenata.

S obzirom na to da je većina njegovih zaraženih kolega dobrog zdravstvenog stanja, Ćurguz kaže da mu njihova pomoć iznutra znači mnogo.

– Mi jednostavno ne možemo biti cijeli dan u zaštitnoj opremi uz pacijente, tako da ta pomoć iznutra na odjeljenju znači mnogo – kazao je Ćurguz dodavši da čekaju rezultate ostalih kolega čije su briseve uzeli.

Zahvaljujući brzoj reakciji rukovodstva i ljekara situacija u prijedorskoj bolnici stavljena je pod kontrolu i spriječen je teži scenario.

Nadu ne gubi ni direktor bolnice Mirko Sovilj koji je kazao za “Glas Srpske” da je pet novozaraženih medicinskih sestara i tehničara bilo u kućnoj izolaciji od 12. maja.

– Oni su bili kontakti nadzorne sestre sa Odjeljenja interne medicine kod koje je ranije potvrđen virus korona. Nismo ih odmah testirali kako bismo izbjegli lažno negativne testove – rekao je Sovilj.

Ohrabrenje

Boris Ćurguz je istakao da je juče sa liječenja otpuštena pacijentkinja iz Kozarske Dubice.

– Ona je otišla kući oporavljena i to je fantastičan osjećaj. Kada ispraćamo kući oporavljenog pacijenta, to nas motiviše da izdržimo do kraja – rekao je Ćurguz.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila