Početna Pozitivne Prijedorčanka u septembru u utrci za švedski parlament

Prijedorčanka u septembru u utrci za švedski parlament

U njenom slučaju uspjeh nije stigao preko noći, mada se politikom bavi relativno kratko – tri i po godine. Ali, to je dovoljno da bude primijećena i da u septembarskoj utrci za švedski parlament dobije visoku poziciju, broj šest, na listi svoje Socijaldemokratske partije.
Mnogo radi

To da bi se naše gore list, a riječ je o Melisi Avdagić-Nilsson (33) porijeklom iz Ljubije kod Prijedora, i zaista mogao naći u najvećoj zakonodavnoj instituciji Švedske, budi ponos.

Ponos je tim veći ako se zna da je Melisa jedina strana državljanka iz svoje općine

Stenungsund koja je dobila ovakvo povjerenje.

Simpatična i otvorena za razgovor, kaže da su se zbog ovog uspjeha za nju zainteresirali i švedski mediji.

– To je vjerovatno zato što im je moja pozicija šest, od 35 kandidata, bila iznenađenje. Mogu reći da sam sretna i zadovoljna – kaže Melisa.

Ona ovih dana prima brojne čestitke od svojih Ljubijanaca, Prijedorčana koji su čuli za ovu divnu vijest, prijatelja, rodbine, komšija… A podrška stiže i od sugrađana iz Stenungsunda.

Uspjeh je nije ponio. Naprotiv, priznaje da i dalje radi punom parom.

– Suprug Magnus navikao je da mnogo radim i prije nego što sam se počela baviti politikom. Sve odluke zajedno donosimo i jedno drugom smo velika podrška. Drugačije i ne može biti kada imaš porodicu – kaže ova majka osmogodišnjeg dječaka i djevojčice od osam mjeseci.

Slobodno vrijeme

U slobodno vrijeme, kada ga ima, obavezno pravi večeru sa suprugom, sina vodi na treninge, rade zajedno domaće zadatke… A vremena ostane i za druženje s prijateljima.

U međuvremenu često dolazi i u svoju rodnu Ljubiju. Nedavno je tu provela nekoliko sedmica, a naredni dolazak, ako ne bude neke zgodne prilike, planira za iduće ljeto.

Čeka je ministarsko mjesto?

Ozbiljne najave da bi jednog dana mogla biti i ministrica u švedskoj vladi za Melisu su velika čast.

– Ako me to čeka u budućnosti, bila bi mi zaista čast. No, iskreno mislim da je svaki posao bitan, od ministra, doktora, učitelja, do kuhara. Bez i jednog od njih zemlja ne može napredovati. A politika se tiče svih nas, zato se njome i bavim, jer želim, ako to mogu, učiniti nešto dobro za ljude – poručuje Melisa, koja bi voljela, ako joj se ukaže prilika, sarađivati i sa BiH.

(Avaz)

Dental Studio Prijedor