fbpx

Prijedorčanka skromni život radnice Uprave za geodetske poslove zamijenila slovenskim glamurom

Najmanje deset državljana BiH upetljano je u sumnjive poslove koji su doveli do velike afere u Sloveniji. Na čelu je Dijana Đuđić, Prijedorčanka koja je skromni život radnice Uprave za geodetske poslove u svom rodnom gradu zamijenila slovenskim glamurom.

Dolazak na vlast

– Ona je jedna od ključnih, ako ne i ključna osoba Roka Snežiča. To je samozvani porezni mag koji se sad već i javno hvali da mu naša vlast ne može ništa te poziva ljude da ne idu na Kipar ili u Lihtenštajn, već u BiH, gdje mogu uraditi šta hoće.

Snežič dio svoje moći crpi iz prijateljstva s Janezom Janšom, predsjednikom Slovenske demokratske stranke (SDS). S njim se upoznao dok su dijelili ćeliju u zatvoru u blizini Ljubljane i mi sumnjamo da Snežič vodi finansije stranke koja bi, prema anketama, mogla doći na vlast nakon izbora polovinom ove godine – kaže u razgovoru za „Dnevni avaz“ Primož Cirman, novinar slovenskog portala Siol.net.

Ovaj portal jučer je objavio još jednu dugu istraživačku priču o tome kako se iz BiH – Banje Luke i Prijedora – drma slovenskom političkom i ekonomskom scenom.

– Dijana za Snežiča odrađuje brojne poslove. Vidjeli smo da daje i velike novce strankama, dovodi mu radnu snagu, kupuje preduzeća i odvede ih u stečaj…

Snežič koristi taj vaš entitet RS za pranje novca. Mislimo da je shema takva da novac dođe iz Slovenije, opere se i vraća nama preko Mađarske, Slovačke… Knežič sve vrijeme manipulira tim novcem – rekao nam je Cirman.

On je naveo i da novinari portala na kojem radi sada intenzivno istražuju je li SDS odista vratio novac, kako su prije dva dana objavili. Ako jeste, kome je novac uplaćen, koliko para i na kojem bankovnom računu. Portal PodČrto otkrio je jučer da Đuđić slovenskoj državi duguje popriličan iznos novca na ime neplaćenih poreza.

U obimnom tekstu navodi se da je vlasnica firme „Moj kofein“, koja već dvije godine nije platila porez. Dug se kreće između 30.000 i 50.000 eura.

– Postavlja se pitanje kako Dijana Đuđić može SDS-u pozajmiti skoro pola miliona eura, dok kompanija koju posjeduje dugi niz godina nije u stanju da plati deset puta manju sumu poreza – piše ovaj medij.

PodČrto ide i dalje pa navodi da je još neuobičajenija priča o još jednoj slovenskoj kompaniji u vlasništvu Dijane Đuđić – ŽML. Od septembra 2016. godine, ŽML je u stečaju. Dijana Đuđić postala je vlasnica kompanije u martu te godine. Prije toga, bila je vlasnica i direktorica firme „Pia Sara Odlag“.

Nalazi inspekcije

Tokom stečaja, Agencija za finansijsko upravljanje obavila je dva postupka inspekcije. Inspektori su zaključili da ŽML nije plaćao porez na dodanu vrijednost između 2013. i 2016. godine. Inspektori su naložili firmi da uplati 305.599 eura na ime duga. Navodi se da je ŽML koristio firmu „Pia Sara Odlag“ za porezne prevare!

Sudovi puni predmeta

Firme koje posjeduje Snežič u Banjoj Luci, prema tvrdnjama Siola, u više navrata bile su na sudu. Bh. državljanima koji su bili ili su postali Snežičevi saradnici i uposlenici, sudilo se i za poslove s narkoticima i prostitucijom. Snežič, saznajemo, nema radnu vizu u BiH. U Uredu za strance jeste evidentiran, s obzirom na to da posjeduje firme u BiH, ali koristi pogodnosti bezviznog režima te „uredno boravi u BiH“.

Avaz

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila