Početna Sport Prijedorčanka nakon Španije, karijeru nastavlja u Portugaliji

Prijedorčanka nakon Španije, karijeru nastavlja u Portugaliji

Umjesto na planinarenje, otišla je da vidi kako je to na treningu rukometa. Tako je sve počelo i traje još danas. Slađana Topić, tada šesnaestogodišnjakinja, dijete Ženskog rukometnog kluba “Mira” iz Prijedora, a danas najiskusnija reprezentativka Bosne i Hercegovine, u narednoj sezoni će zaigrati u prvaku Portugala – “SAD Madeira Andebolu”.

Kako ističe za “Kozarski vjesnik”, prva rukometna takmičenja su joj ostala u “maglovitom” i lijepom sjećanju, ali ponosna je što je nosila “Mirin” dres. I danas je u kontaktu sa djevojkama iz tog vremena. “Razmijenimo ponekad nekoliko poruka. Sjetimo se starih vremena. Uvijek mi pišu kako su ponosne na mene. Bile smo srećne i bezbrižne. Pune snova i očekivanja”, prisjeća se Slađana (38) svojih početaka u prijedorskom klubu.

Onda je došla ta 2006. godina. Za Slađanu puna izazova i novih početaka. Te godine uslijedio je poziv iz španskog “Marina Park Santandera”. Tada je, zapravo, počela njena profesionalna karijera.

“Na studije u Banja Luku sam otišla 2001. godine, a poslije sezone u Bugojnu, tačnije 2006. otišla sam Španiju. Imala sam plan da odigram jednu godinu tamo i da se vratim kući. Evo, ostala sam do danas. Imala sam tada 23 godine i iskreno, nije mi bilo teško da se navikem na promjene. Kako kažu, na dobro se lako navići. Klub je bio dobro organizovan, igračice su imale sve pogodnosti i nije bilo teško uklopiti se. Brzo sam naučila i španski jezik”, priča Slađana.

DIJETE PRIJEDORSKE “MIRE”

Počela je u prijedorskoj “Miri”, zatim je igrala banjalučkoj “Mladosti”, “Borcu” i ORK “Vrbas”. Nosila je i dres “Krajine” iz Cazina i “Iskre” iz Bugojna. Trenutno je u “SAD Madeira Andebolu”, ekipi koja je prvak Portugala. Prije toga igrala je u “Lanzarote Puerto del Carmenu” (Španija), “Blanzat Sport Montluçonu” (Francuska), “Handball Club Celles-sur-Belleu” (Francuska), “Rocasa Gran Canariau” (Španija) “Handbol Ampostau” (Španija), “Naisa Nisu” (Srbija) i “Marina Parku” (Španija).
Rukomet trenira od 16-te godine

Iz svakog kluba u kojem je igrala, kako ističe ova djevojka širokog osmijeha, ostala je lijepa uspomena, ali i drage osobe, koje joj i danas znače. Srce joj je još više zaigralo prošle godine, kada je obukla dres ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Što se tiče državnog dresa, to je bilo prelijepo iznenađenje prošle godine. Negdje u februaru je počela da se vrti ta priča i iskoristila bih priliku da se zahvalim inicijatorima i svim onim koji su pomogli da ženska seniorska reprezentacija ponovo ugleda svjetlost dana, nakon skoro 15 godina nepostojanja. Sve mi je to bilo nerealno i nisam mogla da vjerujem dok nisam otišla na prvo okupljanje u Lukavac u martu prošle godine. Zaista sam presrećna i preponosna što sam uspjela prije završetka karijere da obučem i državni dres i da budem kapiten reprezentacije. Hvala svima”, dodaje Slađana i otkriva koje su joj ambicije u novom klubu.

“SAD Madeira Andebol” je klub koji je već godinama u vrhu portugalskog rukometa. Cilj je da se odbrani dupla kruna i da se što bolje predstavimo na evropskim utakmicama”, tvrdi ona.

Završila je Žurnalistiku u Banjoj Luci, kao i kurs za komunikacije u Španiji. Ima diplomu regionalnog trenera u Francuskoj i trenutno u Španiji pohađa trenersku školu za A licencu. Tečno priča engleski, španski, francuski, skoro pa i njemački, pohađala je kurseve japanskog i ruskog, a sad je na red došao i portugalski.

Stalna adresa joj je Gvadalupe, francusko ostrvo na Karibima, a trenutna portugalsko ostrvo Madeira. Svaka promjena joj, kako kaže godi i predstavlja novi izazov. Često su joj, kaže, okolnosti bile takve, da nema druge nego se naviknuti. Ponekad se od putovanja s jedne na drugu tačku zemaljske kugle, presjedanja iz aviona u avion, vozova i hotela umori, ali priznaje, brzo napuni baterije i kreće u nove pobjede.
Ponos porodice Topić iz Miljakovaca

“Tek sam stigla u novi klub, treninzi su dvaput dnevno, imamo mnogo klupskih obaveza. Paralelno s tim, pohađam trenersku školu u Španiji i trenutno je period polaganja ispita i slanja seminarskih radova, tako da baš nemam mnogo vremena za odmor. Ali, sve se može uskladiti kad se hoće. Satisfakcija dolazi nakon uspješno završenog rada”, kaže nam Slađana.

Kako nam otkriva, već nekoliko godina govori: “Ovo je posljednja sezona”, pa uvijek, kako kaže, nađe neki izgovor i razlog da nastavi dalje. Tako je kad igraš srcem!