Početna Crna hronika Prijedorčanin priznao da je podmitio poreske inspektore

Prijedorčanin priznao da je podmitio poreske inspektore

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao je Prijedorčanin Marinko Bilbija da je suspendovanim poreskim inspektorima, svojim sugrađanima Nemanji Baroviću i Mihajlu Ristiću, dao mito od ukupno 200 maraka.

Sklopio je, naime, sporazum sa Republičkim javnim tužilaštvom, tako da će biti novčano kažnjen, ali i obavezan da svjedoči protiv optuženih inspektora.

Okružni sud u Banjaluci je prihvatio taj sporazum i sutra će Bilbiji biti izrečena presuda, dok je suđenje Baroviću i Ristiću počelo danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” objavile prije nekoliko mjeseci, Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Bilbije, ali i Barovića i Ristića, inače inspektora u prijedorskom Područnom centru Poreske uprave Republike Srpske.

Tada je iz Republičkog javnog tužilaštva, koje je optužnicu podiglo, saopšteno da inspektore terete za primanje mita i trgovinu uticajem, a Bilbiju za davanje mita.

Osim za primanje novca od Bilbije, Tužilaštvo tereti Barovića za još sličnih slučajeva.

“Optužnica Barovića tereti da je sam, u toku 2018. i ove godine, dva puta zahtijevao i primio novac – jednom 5.000 KM, a drugi put 5.000 evra i 250 KM, da ne uradi službene radnje koje bi morao izvršiti”, saopštili su tada iz Republičkog javnog tužilaštva.

Barović će, kako je tada navedeno, odgovarati i po optužbi da je jednom zahtijevao i primio nagradu od 500 KM da posreduje da se uradi službena radnja.

Kako se dodaje u saopštenju Tužilaštva, optužnica Barovića i Ristića tereti da su zajedno, 15. jula prošle godine, primili poklon, odnosno 200 KM da ne urade ono što su službeno morali, a Bilbiju da im je ponudio i dao poklon.

Podsjetimo, tokom pretresa garaže Barovića, policija je uočila knjigu “Etički kodeks za profesionalne računovođe”, a u njoj je pronašla 21.400 evra.

“U knjizi je bila bijela koverta sa gomilom novca. Uglavnom su to bile novčanice u apoenima od 500 evra, mada ih je bilo nekoliko i od 200 evra”, otkrili su ranije izvori “Nezavisnih”.

Iz Poreske uprave Republike Srpske su, podsjetimo, poručili da podržavaju aktivnosti policije i tužilaštva na suzbijanju korupcije i kriminala.

nezavisne.com

ASHA prodaja vozila