Početna Prijedorski region Prijedorčanin platio kaznu na ulasku u BiH iako ima dvojno državljanstvo: Jesu...

Prijedorčanin platio kaznu na ulasku u BiH iako ima dvojno državljanstvo: Jesu li kazne nezakonite? (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NA GRANIČNIM PRELAZIMA U BIH RAZLIČITA PRAVILA. O NELOGIČNOSTIMA SVJEDOČI PRIJEDORČANIN SENAD DRAGANOVIĆ

 

Prijedorčanin Senad Draganović našao se u čudu kada su mu službenici Granične policije Bosne i Hercegovine, na Graničnom prelazu u Kostajnici, kada se vraćao iz Hrvatske, rekli da, zbog neposjedovanja bosanskohercegovačkog pasoša mora platiti kaznu u iznosu od 200 KM. Naime, Draganović je carinicima pokazao holandski pasoš i bosansku ličnu kartu, kao dokaz da posjeduje dvojno državljanstvo, na šta su mu oni rekli da to nije validan dokaz, te mu napisali kaznu. Ništa ne bi bilo toliko neobično da on nije isti dan, bez problema prešao granicu na Graničnom prelazu u Gradini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Pitao sam zbog čega je tako, a oni su mi objasnili da, ako imam dvojno državljanstvo, a ne posjedujem bosanski pasoš, da moram platiti kaznu  od 200 KM, jer se više ne može državljanstvo dokazati sa ličnom kartom ili da priložim negativan test na virus korona. Ja sam im pokušao objasniti da sam istog dana prešao granicu sa Hrvatskom, na drugom graničnom prelazu, sa ličnom kartom iz BiH, a pasošem iz Holandije, te da mi niko nije spomenuo da postoji mogućnost da platim kaznu – priča Draganović.

Granicu je bez problema prešao i početkom mjeseca, kada je putovao u Holandiju. I to je ispričao carinicima, ali razimijevanja, očito, nije bilo.

– Oni su samo razmijenili poglede. Mislim da ni njima ništa nije bilo jasno, ali napisali su mi kaznu. Objasnili su mi da je takvo pravilo od polovine septembra, što opet, nije logično, jer ja sam, kao što sam rekao, u oktobru nekoliko puta bez problema prelazio granicu. Ukazao sam im i na to da ja nisam dijaspora, jer već više od godinu dana živim u Prijedoru – ističe on i dodaje da kaznu neće platiti.

Pravdu će potražiti na sudu. Tvrdi i da je, posredstvom poznanice iz Švedske, u ambasadi BiH u ovoj zemlji provjerio proceduru oko prelaska granice za građane sa dvojnim državljanstvom, te da nigdje nije navedeno da se pomenuta kazna mora platiti.