Početna Pozitivne priče Prijedorčanin na dva točka obilazi zemlje regiona

Prijedorčanin na dva točka obilazi zemlje regiona

“Ovo nije sportski biciklizam, nema plasmana, napornih treninga, karijere, niti gladi za uspjehom. To je čista ljubav prema prirodi”, ovako svoju priču započinje prijedorski biciklista, Stanislav Liščinski. Već nekoliko godina biciklom obilazi zemlje u regionu. Kilometre je prestao brojati, ali sigurno ih prešao blizu 10.000.

– Automobilom, pa čak ni motorom sigurno ne možete vidjeti prirodne ljepote koje nas okružuju, jer zbog brzine kretanja ne možete ih doživjeti na pravi način. Kada idete biciklom, to je druga priča. Osim što ćete vidjeti sve te ljepote, pruža vam se i mogućnost da se zaustavite i uživate u miru i tišini, okupate se u rijeci ili napravite kam-mjesto i tako u potpunosti doživite dodir sa prirodom, a posebno ako na takvom mjestu ostanete da prespavate, jer je to jedan poseban spoj čovjeka i prirode – uvjerava Liščinski i dodaje da Prijedor, ali i cijela Bosna i Hercegovina mogu da se pohvale nevjerovatnom prirodom i potencijalom za razvoj biciklizma i turizma. Nažalost, to nije dovoljno iskorišteno, ali ohrabruje činjenica da je sve veći broj mladih biciklista.

– Moram istaći da Prijedor ima Biciklistički klub “Kozara”, koji već godinama promoviše bicilističke vrijednosti, i kada je riječ o sportskom, ali i rekreativnom biciklizmu – dodaje on.

Poznato je da ovaj vid rekreacije pozitivno utiče na zdravlje, a može poslužiti i u svrhu slanja poruke društvu u kojem živimo, smatra Liščinski, koji je imao plan da ove godine vozi rutu kroz Hrvatsku i Sloveniju, ali ga je u tome spriječila epidemija virusa Korona.

– Taj put sam mislio iskoristiti da pošaljem poruku u vezi Trgovske gore i namjere Hrvatske da na toj lokaciji odlaže nuklearni otpad. Nažalost, zbog korone sam odgodio taj put, ali ako sve bude u redu iduće godine, neću odustati od te namjere. Kada vas samo jedan čovjek upita za poruku koju nosite i vi mu objasnite šta to znači, uradili ste veliku stvar. Mislim da je to ono što današnja omladina treba da radi, da šalje poruke koje mogu daleko da se vide i čuju. Naravno, te poruke ne moraju uvijek biti kritičke. Prošle godine sam vozio rutu od Zadra do Budve, preko ostrva Hvara i tada sam promovisao “ŠA Fest”. Dosta ljudi me na tom putu pitalo za ovaj festival i bio sam srećan, jer sam im pričao jednu posebnu priču iz našeg grada – ističe naš sagovornik.

Većinom putuje sam, a bilo je i putovanja na koje je išao u društvu prijatelja. Najbitnija je, kako kaže, dobra organizacije.

– Nekada mjesecima planiram kuda da idem. Kada idete sa prijateljima, to je velika čar, jer dijelite utiske, ali kada putujete sami, onda pronalazite jedan poseban mir i spoj sa mjestima koja obilazite. Pored mjesta, srećete i razne ljude, od kojih često čujete  neke zanimljivosti. Jednom prilikom sam na putu između Livna i Glamoča sreo bračni par iz Njemačke, koji je putovao prilično dugom rutom, iz Albanije, preko Crne Gore, BiH, Hrvatske, pa sve do Italije. Spavali smo u istom hotelu i podijelili iskustva sa putovanja. Rekli su mi da im se u Bosni najviše sviđaju prirodne ljepote, gostoprimstvo ljudi, a najmanje im se dopala netolerancija u saobraćaju, naročito prema biciklistima – prisjeća se naš sagovornik.

Ne može izdvojiti nijednu destinaciju kao posebnu, ali priznaje da je ostrvo Hvar na njega ostavilo izuzetno pozitivan utisak. Oduševljen je ljepotom tog mjesta, koje naziva “jadranskim biserom”.

– Neću izostaviti ni našu ljepoticu Unu, čijim sam koritom plovio biciklom nekoliko puta. Svima bih to prepručio – kaže Liščinski i otkriva da mu je plan da putuje Srbijom. Velika želja mu je da obiđe i Grčku. Svjestan je da je za to potrebno dosta vremena i odricanja, ali vjeruje da će ostvariti svoje snove. Najveća podrška su mu supruga Romana i dvanaestogodišnji sin Sergej. Nada se da će mu se on jednog dana pridružiti u avanturama koje slijede.

 

Branka Dakić

ASHA prodaja vozila