Početna Prijedorski region Prijedorčanin Ishak Kolonić u knjizi prikupio 364.000 bh. prezimena

Prijedorčanin Ishak Kolonić u knjizi prikupio 364.000 bh. prezimena

Zamislite situaciju u kojoj požar gasi vatrogasac koji se preziva Varnica, da vas liječi ljekar s prezimenom Stres ili da je u nekoj od sudnica glavni za dijeljenje pravde Krivac. Ova prezimena tek su dio kolekcije onih neobičnih koje je u BiH, posebno na širem području Bosanske krajine, od Prijedora, Banje Luke, Bosanskog Novog, Bihaća, Cazina, Velike Kladuše…, u neobičnom, ali dugotrajnom istraživanju, prikupio Ishak Kolonić, penzioner iz Donje Ljubije kod Prijedora.

Kao iz rukava

– Tu su još Budalić, Budalica, Balavac, pa Carina, Ćufta, Dunđer, Džemat, Fržović, Greda, Handrka, Iskrić, Kandžija, Kuhinja, Lutkić, Livada, Mazalica, Motika, Mamuza, Nesiren, Oputar, Obuća, Pojata, Plakalo, Pekmez, Poluga, Podrum, Rupar, Sitnić, Somun, Storebra, Samac, Skuhan, Škiljo, Škoda, Šegetalo, Šarengaća, Špic, Špilja, Tiganj, Trklja, Ugarak, Vreća, Višekruna, Zlomušica, Zatezalo… – sipa kao iz rukava abecednim redom Kolonić zbirku neobičnih prezimena.

Kaže da ih njihovi vlasnici uglavnom s ponosom nose i da su, koliko je za njegovog znanja, rijetki oni koji su svoje drugo ime, koje je ponekad i predmet dobronamjernih šala, mijenjali. A šala, kako napominje, mora biti, pogotovo kada je neko Samac, a pri tome je godinama u braku, ili se preziva Škoda, a vozi automobil iste marke, ili je Somun koji radi u pekari…

– Neki u krajnjem, kada im dosade šale, uzmu majčino prezime, a drugi opet ponosno, ma kakvo da je, nose ono očevo. I na vjenčanjima ima malo dileme da li zadržati svoje obično ili izabrati suprugovo neobično. Ili ga samo dodati, pa biti još i Pekmez, Budalica, Trklja… Sto ljudi, sto ćudi, pa tako i ovih prezimena, mada onima koji su ih naslijedili uglavnom nije poznato njihovo porijeklo – pojašnjava Kolonić.

On je u jedinstvenoj knjizi „Prezimena naroda u BiH i porodični korijeni“ u nedovršenom istraživanju, jer posla ima još, prikupio oko 364.000 prezimena u našoj zemlji. Najkraća imaju samo dva slova, a najduža i više od 20.

Porodično stablo

Iako se u prvi mah čini da je to mnogo, zapravo i nije, jer samo u Ishakovoj maloj Donjoj Ljubiji kod Prijedora postoji najmanje 220 prezimena. Od svih koje je prikupio u BiH Kolonić je do sada detaljno istražio 97. I to isključivo na zahtjev onih koji su se zanimali za svoje porodično stablo.

Šta je ime, a šta prezime

Kaže da je nekada teško raspoznati šta je kod nekog ime, a šta je prezime.

– Recimo, kada je prezime kao ime, poput Bogdana, Murhana, Bajre, Zorice… Tu su i prezimena koja nose ime gradova, općina, naselja, pa se tako neki prezivaju Gacko, Glamoč, Kozarac, Kiseljak, Fojnica… – govori Kolonić.

 

Prijedor24.com/ Avaz

Dental Studio Prijedor