fbpx

Prijedorčanin ima najduži penzionerski staž: Penziju uživa 60 godina

Prijedorčanin je pravo na porodičnu penziju ostvario prije skoro šest decenija i to je najduži period korištenja prava na penziju u Republici Srpskoj, potvrđeno je  u Fondu PIO RS.

“Korisnik s područja regije Prijedor pravo na porodičnu penziju ostvario je 1958. godine, dok je drugi po tom kriterijumu korisnik Fonda PIO RS sa prebivalištem u FBiH, koji je pravo na porodičnu penziju ostvario 1959. godine”, istakli su u Fondu.

Prema novom zakonu, osiguranik žena sa najmanje 15 godina staža ima pravo na starosnu penziju kad navrši u 2018. godini 64 godine i četiri mjeseca života, s tim da se ta granica svake godine podiže za osam mjeseci, što znači da će se žene 2019. godine izjednačiti sa muškarcima i u penziju ići sa 65 godina.

“Osiguranik sa 40 godina penzijskog staža ima pravo na starosnu penziju kad navrši u 2018. godini 57 godina i osam mjeseci života, a ova granica se na godišnjem nivou podiže za četiri mjeseca, što znači da će osiguranici iz ovog člana u penziju ići sa 58 godina”, stoji u novom zakonu.

Osiguranik žena sa 35 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu penziju kada navrši u 2018. godini 55 godina i osam mjeseci života, ali se i ova granica svake godine povećava za četiri mjeseca te će žene dogodine pravo na starosnu penziju ostvariti sa 56 godina.

“Ukoliko korisnik starosne ili invalidske penzije zaključi brak sa navršenih 65 godina, pravo na porodičnu penziju obezbjeđuje se bračnom supružniku pod uslovom da je brak trajao najmanje dvije godine ili da imaju zajedničko dijete”, stoji u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju pišu Nezavisne.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila