Početna Prijedorski region PRIJEDORČANI U AKCIJI ČIŠĆENJA OBALE RIJEKE SANE

PRIJEDORČANI U AKCIJI ČIŠĆENJA OBALE RIJEKE SANE

Četrdesetak mještana Raškovca, Pećana i drugih prijedorskih naselja okupilo se danas u velikoj akciji čišćenja obale Sane. Volonteri su se prihvatili posla u ranim jutarnjim satima i počeli da raščišćavaju potez u dužini hiljadu metara od stare kožare pa nizvodno. Mještanka Raškovca Emira Baltić, jedna od inicijatora ove akcije, pohvalila je odziv volontera, pogotovo velikog broja mladih, jer je ovo područje, kako je rekla, decenijama bilo zapostavljeno: zaraslo u korov i prepušteno na milost i nemilost nesavjesnim pojedincima koji su, nakon renoviranja kuća, uz obalu Sane odlagali kabasti otpad.

– Želja nam je da obalu dovedemo u prijeratno stanje. Svi smo se ovdje kupali, naučili plivati, a želja nam je da i naši unuci to nauče, na očišćenoj obali naše rijeke. Ne bih izdvojila nijedno naselje, jer su se akciji odazvali brojni građani Prijedora, a naročito mi je drago što je tu mnogo mladih. Zbog epidemiološke situacije, mnogi neće ove godine ići na more. Zato imamo našu lijepu rijeku – rekla je Baltićeva koja je posebno zahvalila dijaspori na finansijskoj pomoći.

– Tim sredstvima nastojaćemo da popravimo put i poravnamo ga bagerom. Narod je dolazio traktorima, vadio zemlju, bacao smeće. Danas mi je srce puno, sretna sam. Voljela bih da svi krenu našim primjerom, a i mi ćemo rado pomoći drugima – rekla je Baltićeva na čijem su imanju uz obalu Sane, u pauzi čišćenja, vrijedni akcijaši odmorili uz ukusan juneći gulaš i posni jelovnik za one koji poste.

Među onima koji su zasukali rukave bio je Igor Kneginjić, potpredsjednik Skupštine grada Prijedora. Kako je naglasio, došao je tu isključivo kao volonter, zajedno s drugim mješanima Urija i Čirkin polja.

– Odazvali smo se pozivu organizatora da se uključimo u akciju uređenja obale, sakupljanja smeća i čišćenja rastinja. Nadam se da smo pomogli. Lijep je osjećaj kad pomažemo jedni drugima, a efekat je već vidljiv. Nadam se da će i Gradska uprava prepoznati značaj ove akcije, jer potrebna su na ovom području ulaganja u smislu rampe i nadzornih kamera, da pokušamo da zaštitimo ovaj dio obale – rekao je Kneginjić.

U Starom gradu rođena je Azra Pašalić, odbornica u Skupštini grada. Spremno se pridružila volonterima.

– Prva posjeta aktuelnog gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića bila je u ovom dijelu grada. Tada smo razgovarali o tome kako da ga spasimo od poplava. Sjetimo se da je oko 400 kuća na ovom području bilo poplavljeno u posljednjim poplavama. On je rekao da će dati svoj doprinos i pokušati da se koliko-toliko ovaj dio sredi. Drago mi je što se veliki broj građana, pogotovo mladih, odazvao današnjoj akciji – rekla je Pašalićeva.

U čišćenju obale Sane učestvovalo je i desetak članova Omladinske organizacije „Čuvari Sane“. Po riječima predsjednika Milana Sadžaka, oni su uvijek tu za Sanu, kao veliko prirodno bogatstvo.

– Danas smo krčili, kosili, kupili smeće i mulj kojeg u velikoj mjeri nanosi voda. Donijeli smo naše mašine i iskustvo koje smo stekli u sličnim akcijama. Odazvao se znatan broj volontera, drago mi je što „Čuvari Sane“ nisu sami – naglasio je Sadžak.

Cilj organizatora jednodnevne radne akcije je da obalu Sane očiste i pripreme za ljeto, kupanje i druženje. Nadaju se da će ovo biti lijep primjer i ostalim građanima, da čuvaju naša prirodna bogatstva i ne dozvole da mjesta koja bi trebalo da budu odmor za dušu i tijelo, umjesto toga, postanu odlagališta otpada.

KV

ASHA prodaja vozila