Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembra, prijedorsko Udruženje dijabetičara organizovalo je akciju pod nazivom “Prepoznaj svoj rizik – saznaj svoj odgovor”. Brojni građani iskoristili su priliku da izmjere šećer u krvi, krvni pritisak, indeks tjelesne mase i holesterol. Sve s ciljem da provjere jesu li u riziku da obole od šećerne bolesti. Srednjoškolski centar Prijedor već dugo sarađuje sa ovdašnjim Udruženjem dijabetičara, pa su učenici iz smjerova laboratorijsko-sanitarni i medicinski tehničari učestvovali i u današnjoj akciji.

“Pored mjerenja šećera i krvnog pritiska, naši učenici su građanima ukazali na značaj prevencije, a ukoliko neko već ima navedenu bolest, objašnjavali su pravilan način ishrane i liječenja”, rekla je Bojana Vučenović, direktor Srednjoškolskog centra Prijedor.

U prijedorskom Udruženju dijabetičara zadovoljni su odzivom građana, koji su, pored mjerenja, dobili besplatne glukometre te imali priliku da probaju zdrave proizvode Poljoprivredne zadruge “Kooperativa”.

“Nažalost, 22 djece u Prijedoru oboljelo je od dijabetesa. Prošle godine, Grad Prijedor je za njih izdvojio značajna sredstva za nabavku kontinuiranih mjerača šećera u krvi tj. senzora, a ove godine to je prešlo na Fond zdravstvenog osiguranja RS. Dakle, oni se zasad snabdijevaju preko Fonda, dok ostali imaju pravo na trakice. Građani koji su na inzulinu jednom mjesečno, a oni na oralnoj terapiji jednom godišnje”, rekla je Svetlana Čeko, predsjednik Udruženja dijabetičara Prijedor.

Štandove ovog udruženja danas je obišao i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor. Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembra, zgrada Gradske uprave sutra će biti osvijetljena plavom bojom, u znak podrške oboljelima od ove bolesti.

Od početka godine, preko dvije hiljade građana zatražilo je pomoć u Udruženju dijabetičara Prijedora. Trenutno imaju oko 500 članova. Akciju mjerenja šećera u krvi nastaviće i sutra, u prostorijama Udruženja.

K.V.