Početna Prijedorski region Prijedor veoma uspješan u MEG 1 projektu

Prijedor veoma uspješan u MEG 1 projektu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno 18 lokalnih zajednica koje učestvuju u MEG1 projektu Prijedor je po ispunjenim kriterijima bio među prve tri. Zinajda Hošić, šef Odsjeka za starteško planiranje, upravljanje projektima i razvojem grada i koordinator MEG projekta ističe značaj projekta čiji je cilj ojačati vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, smanjiti gubitke i neravnomjeran utrošak vode,odnosno smanjiti neprihodovanu vodu te osnažiti “Vodovod” koji bi jednog dana, kad priča bude završena ,trebao biti samoodrživ.

Nagrada od 87 000 franaka koju su dobili od Švicarske ambasade u BiH zajedno s grantom od 160 000 franaka iz prošle godine i nešto većim iznosom sredstava koje iz budžeta za ove namjene daje Grad Prijedor biće utrošena u tom smjeru.- U saradnji s našim “Vodovodom”, jer smo imali spremnu projektnu dokumentaciju radimo rekonstrukciju tri vodovoda na području grada. To su vodovodi u ulicima Ive Andrića i Šeste krajiške brigade u Gomjenici, jer su tu zbog najstarije mreže bili i najveći gubici , te rekonstrukciju sekundarne mreže sa priključcima u dijelu Čirkin Polja, u ulici Milana Vrhovca i još nekim ulicama- kaže Hošićeva.

Ovi radovi su u završnoj fazi .Grad je u ovaj infrastruktrni projekat uložio preko 508 000 maraka, a projekat MEG oko 428 000 maraka. Sa PDV-om, uloženo je zajedo oko milion maraka. Visina grantova koje je Prijedor dva puta u maksimalnom iznosu dobio u protekle četiri godine zavisila je od ljestvice napretka. No to nije jedini benefit MEG-a, jer je u donaciji i kvalitetna oprema koja će biti isporučena i prije završetka prve faze projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Dobili smo , prije mjesec i po na poklon najsavremeniji GPS koji je dodijeljen Odjeljenju za prostorno uređenje a koji košta između 600 i 700 maraka. Trenutno se radi javna nabavka za nabavku najsavršenijeg drona.
Ono što smo mi tražili da nam nedostaje, dron, koji će koristiti i Odjeljenja za saobraćaj i prostorno uređenje. Dobićemo određenu opremu u vidu laptopa , računara, daljinomjere ono što treba ljudima na terenu i našim službama. Ukratko, ono što smo aplicirali da nam nedostaje, to ćemo dobiti na neki način na završetku prve faze MEG-a- ističe Hošićeva.

Očekuje da projekat koji u fokusu ima rad s gradskom upravom i u tom kontekstu saradnju i transparentnost prema građanima, te rad s vodovodnim preduzećima bude nastavljen. – Uopšte ne sumnjam da će Prijedor ući u MEG 2 zato što smo bili među najboljim u MEG-u 1- poručuje ona. To je još četiri godine grantova , ulaganja u infrastrukturu , ekonomsku komponentu ali i “Vodovod”. MEG projekt ili projekat opštinskog ekonomskog i okolišnog upravljanja finansira jednim dijelom Švicarska ambasada, a implementira razvojni program Ujedinjenih nacija. (UNDP).

ASHA prodaja vozila