Početna Prijedorski region Prijedor: Upis rudara i medicinara na fakultete

Prijedor: Upis rudara i medicinara na fakultete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Rudarskom fakultetu i Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru prijemni ispiti biće održani 1. jula. Na Rudarskom fakultetu planiran je upis 40 studenata, dok bi u Visokoj medicinskoj školi trebalo da bude upisano oko 260 brucoša.

Dok u prijedorskoj Visokoj medicinskoj školi traju pripreme za upis studenata u novu akademsku godinu, uveliko traje i junski ispitni rok.

  • Izabrala sam ovaj fakultet prije svega iz želje da vidim kakvo je ovo zanimanje, jer me interesovalo da pomažem djeci i starijim osobama – kaže Aleksandra Ratković, studentkinja Visoke medicinske škole Prijedor.

Na pet studijskih programa ovog fakulteta, fizioterapija, zdravstvena njega, radna terapija, sanitarno i medicinsko-laboratorijsko inženjerstvo ove godine upisuju 130 redovnih i 130 vanrednih studenata. Prijemni ispit je 1. jula, a prijem dokumenata i studentskih prijava traje od 17. do 28. juna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Broj je isti kao i prošle akademske godine, s obzirom da smo i prošle godine smanjili broj studenata zbog trenda pada broja studenata i uopšte srednjoškolaca. S druge strane, prijemni iz biologije, test pitanja naši budući studenti mogu da nabave u studentskoj službi, da se pripremaju malo do početka upisa – ističe Tamara Popović, direktorka Visoke medicinske škole Prijedor.

U narednoj akademskoj godini, na prijedorski Rudarski fakultet, smjer rudarstvo, primaju deset redovnih i pet samofinansirajućih, a na smjer geološko inženjerstvo deset redovnih i 15 samofinansirajućih studenata.

  • Ove godine smo odlučili da na prijemnom ispitu samo polažu matematiku, znači fizika više neće biti na prijemnom. Maksimalni broj bodova je 50, s tim što moraju da osvoje 15 da bi se smatralno da su položili prijemni ispit – riječi su Vladimira Malbašića, dekana Rudarskog fakulteta Prijedor.

Od tekuće akademske godine, za studente Rudarskog fakulteta, organizovani su smještaj i ishrana.

  • Smještaj se organizuje u hotelu Prijedor u određenom broju soba, zavisno koliko imamo studenata, koji ispunjavaju uslove da mogu imati smještaj, a ishrana se sastoji u organizovanju ručka u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru – dodao je Vladimir Malbašić.

Do kraja juna, uz pomoć pojedinih kompanija, trebalo bi da bude obezbijeđeno stipendiranje studenata završnih godina studija Rudarskog fakulteta, najavljuju iz ove obrazovne ustanove.

(RTRS)

ASHA prodaja vozila