Početna Prijedorski region Prijedor ukinuo vanredne mjere odbrane od poplava

Prijedor ukinuo vanredne mjere odbrane od poplava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štab za vanredne situacije grada Prijedora ukinuo je večeras vanredne mjere odbrane od poplava, budući da je vodostaj Sane 385 centimetara, što je znatno ispod kote redovne /420 cm/ i vanredne /460 cm/ odbrane od poplava.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da se voda povlači ka svim vodotocima na području grada i da je ima zadržane u depresijama gdje vatrogasci vrše ispumpavanje.

“Počela je sanacija i asanacija terena. U ponedjeljak počinje ispumpavanje bunara napunjenih plavnom vodom i pozivam domaćine /kojima je to potrebno/ da se jave vatrogascima na broj telefona 123”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice štaba.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe /HES/ Doma zdravlja Prijedor Milica Otković rekla je da je danas počela dezinfekcija stambenih i pomoćnih objekata u naseljima Vrbica, Topolik i Raškovac i pozvala građane da se za ovu uslugu obrate na broj telefona 052 238 104-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Molim građane da prije pozivanja obave mehaničko čišćenje svojih objekata koji su bili poplavljeni jer će tako efekat biti bolji i dezinfekcija uspješnija”, poručila je Otkovićeva i istakla da u Prijedoru nema pojave enterokolitisa.

sdr

Ona je dodala da će HES raditi u dvije smjene i da će obilaziti naselja kako se voda bude povlačila.

Direktor “Komunalnih usluga” Dujo Milanko rekao je da od večeras počinje pranje ulica u dijelovima grada koji su bili poplavljeni, da od sutra počinje odvoz kabastog otpada, a da, za razliku od poplava iz 2014. godine, ovaj put nema uginulih životinja, osim jednog slučaja koji je danas prijavljen.

Rukovodilac Elektrodistribucije Prijedor Dalibor Pavić rekao je da je večeras u 18.00 časova struja uključena za 104 domaćinstva u Raškovcu koji su bez napajanja bili od utorka u 9.00 časova ujutro zbog toga što je bila poplavljena trafo stanica i gdje su danas vatrogasci vršili višečasovno ispumpavanje.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Prijedoru od sutra se nastavlja, osim u poplavljenim područnim školama u naseljima Gomjenica i Cikote.

Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora na sjednici održanoj dana 16.05..2019.godine (17,00) dononio je sljedeće:

ZAKLJUČKE

1.U toku dana došlo je do pada vodostaja rijeke Sane, tako da trenutno iznosi oko 385 cm i isti je i dalje u padu. Vodostaju ostalih rijeka su ispod kritičnog nivoa.
2.S obzirom na smanjen nivo padavina na slivnom području rijeke Sane i povoljna meteorološka predviđanja za naredni period očekujemo dalji pad vodostaja rijeke Sane.
3.Usljed smanjenja nivoa vodostaja kod značajnog broja stambenih objekata došlo je do povlačenja vode, ali je još uvijek valiki broj stambenih objekata pod vodom.
4. Zbog navedenih činjenica stavlja se van snage odluka o proglašenju stanja vanredne odbrane od poplava na području grada Prijedora koja je donesena Zaključcima Gradskog štaba za vanredne situacije dana 14.05.2019.godine.
5.Kako bi se blagovremeno pristupilo procjeni šteta nastalih poplavom na području grada Prijedora potrebno je doniijeti rješenja o formiranju komisija za procjenu šteta na stambenim, poslovnim , infrastukturnim objektima i poljoprivredi kao i formiranja Gradske komisije za procjeu šteta uzrokovanih poplavom.
6.Svi subjekti zaštite i spasavanja u toku dana su bili angažovani na preduzimanju mjera zaštite od poplava u skladu sa Zaključcima Gradskog štaba za vanredne situacije.
7. Obavezuju se da svi subjekti uključeni u zaštitu i spasavanje u narednom periodu izvršavaju zadatke na zaštiti i spasavanju u skladu sa potrebama stanovništva, prema planovima zaštite od poplava i prema zaključcima donesenim od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.
8.Obavezuje se Odsjek za civilu zašttu da kontinuirano prati stanje vodostaja i stanje na terenu i da blagovremeno izvještava Gradski štab za vanredne situacije i predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite i spasavanja.

prijedorgrad.org

ASHA prodaja vozila