Početna Prijedorski region Prijedor: Ugostitelji negoduju, traže satanak sa premijerom

Prijedor: Ugostitelji negoduju, traže satanak sa premijerom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 80 odsto ugostitelja u Prijedoru ne radi, neki su čak odjavili svoju djelatnost. Republički štab za vanredne situacije za sada je dozvolio kućnu dostavu i šalter-prodaju hrane i piće. Ko za to ima dozvolu, radio je tako od početka novonastale situacije. Ugostitelji očekuju da bi u maju trebalo da počnu sa radom, uz pridržavanje svih propisanih mjera.

Goran Dakić, predsjednik Udruženja ugostitelja iz Prijedora, kaže da već duže vrijeme traže sastanak sa premijerom RS, kako bi mu saopštili svoje zahtjeve i prijedloge u vezi sa novonastalom situacijom.

– Naša želja je da sa radom krenemo 11. maja. Kada vidimo da u državama u okruženju, gdje je epidemiološko stanje puno lošije nego kod nas, ugostiteljski objekti kreću sa radom u ponedjeljak, zašto ne bismo mogli i mi? Mislim da je to realan termin, jer moramo znati da će nam, i kada otvorimo lokale, trebati vremena da posao normalno krene. Vlada RS je obećala da će uplatiti doprinose za mart, mi smo ispoštovali njihov zahtjev i nismo otpuštali radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uplatili smo neto platu za mart, koliko znam, još uvijek nisu uplaćeni doprinosi za taj mjesec, iako već ulazimo u maj. Obećali su za april uplatiti punu bruto platu, nadam se da će to sve ispoštovati, jer mi ne možemo drugačije – dodao je Dakić.

Kako bi izvršili sve obaveze prema radnicima, primorani su da dižu pozajmice i kredite.

– Kako će biti za april, ostaje da se vidi. Za maj isto važi, jer kako god počnemo da radimo, teško ćemo moći da zaradimo za neto platu radnika, a kamoli za nešto drugo. Sve ispod 70 odsto kapaciteta, ne može se smatrati normalnim poslovanjem ili bilo kakvom dobiti – navodi Dakić.

ASHA prodaja vozila