Početna Prijedorski region Prijedor: U predgrađu kuće oko 20 hiljada KM, stanovima cijena nešto viša

Prijedor: U predgrađu kuće oko 20 hiljada KM, stanovima cijena nešto viša

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prigradskim prijedorskim naseljima, dvosobna kuća, s okućnicom, može se kupiti i za oko 20.000 maraka, dok je za dvosoban stan u novogradnji potrebno izdvojiti i do 90. 000 maraka.

Nakon zaposlenja, rješavanje stambenog problema, najvažnije je pitanje među mladima u Srpskoj. U današnje vrijeme mladi do stana najčešće dolaze pomoću stambenog kredita. Tako je svoje stambeno pitanje riješila i Prijedorčanka Ivana Kitonjić.

– Stambeni krediti su najgora moguća opcija danas obzirom na uslove podizanja, obzirom na visoke kamate, obzirom na primanja koja nisu baš dovoljno visoka – kaže Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u Prijedoru je, u odnosu na stanove, u blagom padu cijena kuća. Trenutno se u okolini Prijedora, kuća s okućnicom može kupiti i za oko 20 hiljada maraka, dok je cijena kuća u gradu, značajno viša.

– Dešava se da okolina Prijedora ima takvih ponuda, da se prodaju kuće sa okućnicom za 20. 000, 30. 000 maraka – ističe Leonard Samardžija iz agencije VHS nekretnine, Prijedor.

On dodaje da se u gradu cijene kreću od 60. 000 pa do 150. 000 KM.

A mnogo veća potražnja za stanovima, potvrđuje da se ipak, većina kupaca odlučuje živjeti u gradu. Prepreka nisu ni više cijene. Za dvosoban stan u novogradnji u Prijedoru, potrebno je izdvojiti i do 90. 000 maraka.

– Cijene stambenih jedinica u Prijedoru, u staroj gradnji se kreću od 900 do 1. 300 maraka po metru kvadratnom i zavisi od lokacije, spratnosti i uređenja te stambene jedinice. Nova gradnja se kreće od 1. 400 do 1. 700 po metru kvadratnom – napominje Samardžija.

Većina Prijedorčana smatra da cijene nekretnina, nisu usklađene s primanjima. Posljednjih godina u Prijedoru je zaživjelo i iznajmljivanje stanova “na dan”, koje košta od 40 do 70 maraka, dok je za iznajmljivanje stanova na mjesečnom nivou potrebno izdvojiti od 200 do 350 maraka, uz režije.

RTRS

ASHA prodaja vozila