Početna Crna hronika Prijedor: Tužilaštvu podnesen 81 izvještaj protiv 78 lica

Prijedor: Tužilaštvu podnesen 81 izvještaj protiv 78 lica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 12.03.2020. godine, održana u Policijskoj upravi Prijedor, rezultate rada za mjesec februar tekuće godine prezentovali su načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović i načelnik Sektora policije Mario Milašin.

U uvodnom obraćanju načelnik Vujanović je naveo da je u mjesecu februaru 2020. godine, na području Policijske uprave Prijedor održano zadovoljavajuće stanje bezbjednosti.
Evidentirano je 87 krivičnih djela ili za oko 9% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 65,5% dok ukupna rasvijetljenost iznosi 89%.

Ovom prilikom načelnik se osvrnuo na migrantsku krizu te je naveo da je na području ove uprave, tokom proteklog mjeseca ukupno evidentirano i kontrolisano 79 migranta (prošle godine 96) ili 18% manje. U mjesecu februaru policijski službenici PU Prijedor u saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet, na području Kozarske Dubice realizovali su akciju kodnog naziva „Egipat“ usmjerenu na sprečavanje krijumčarenja migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično djelo „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“ u vezi sa krivičnim djelom „Krijumčarenje ljudi“, slobode su lišena tri lica sa područje FBiH od kojih je jedan državljanin Egipta sa privremenim boravkom u Bihaću, a protiv kojih je Tužilaštva BiH podnesen izvještaj za navedena krivična djela.

Načelnik Vujanović je istakao da će policijski službenici ove uprave i u narednom periodu preduzimati planske aktivnosti s ciljem sprečavanja krijumčarenja migranata.

Ovom prilikom napomenuo je da je od kraja februara na području mreže gradskih saobraćajnica u funkciji stacionarni radarski sistem za automatsku kontrolu i dokumentovanje saobraćajnih prekršaja koji prvenstveno ima za cilj preventivni uticaj na smanjenje srednje brzine kretanja i eventualnog nastanka najtežih saobraćajnih nezgoda.

S obzirom na sezonu priprema poljoprivrednih površina za obrađivanje i sjetvu, načelnik je apelovao na građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada i loženja vatre u dvorištima, njivama, u blizini šuma i na drugim mjestima, postupaju veoma oprezno, kako ne bi došlo do požara i neželjenih posljedica.

Načelnik Mikanović je naveo da je od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela, 73 iz oblasti opšteg kriminaliteta, šest krivičnih djela privrednog kriminaliteta, pet iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, te tri iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Nadležnom tužilaštvu podnesen je 81 izvještaj protiv 78 lica, od kojih su 42 povratnici u vršenju krivičnih djela a evidentiran je i jedan maloljetni izvršilaca krivičnog djela.
Najveći broj izvršenih krivičnih djela opšteg kriminaliteta je iz oblasti imovinskih delikata i to 53, od čega se na krađa odnosi 12 a na teške krađa deset krivičnih djela.

Rasvijetljenost krivičnih djela protiv imovine po NN izvršiocu iznosi 70,4% dok ukupna rasvijetljenost iznosi 85%.

U toku proteklog mjeseca iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je šest krivičnih djela a ovom prilikom je naveo da su policijski službenici ove uprave, danas Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor podnijeli izvještaj protiv jednog lica iz Prijedora i tri lica nastanjena u Republici Njemačkoj zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivična djela „Osiguranička prevara“, „Falsifikovanje isprave“ i „Falsifikovanje ili uništenje službene isprave“ na štetu osiguravajućih društava iz Republike Srpske. Na ovaj način osumnjičena lica ostvarila su protivpravnu imovinsku korist i za isti iznos istovremeno oštetila šest osiguravajućih društava u iznosu oko 158.000,00 KM.

U izvještajnom periodu iz oblasti zloupotrebe opojnih droga nadležnom tužilaštvu podneseno je pet izvještaja o počinjenim krivičnim djelima a nadležnom sudu su podnesena četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Načelnik Milašin rekao je da je tokom februara ukupno evidentirano 26 narušavanja javnog reda i mira odnosno 30 prekršaja a stanje u ovoj oblasti ocijenio je kao stabilno.
U mjesecu februaru ukupno je evidentirano 1554 prekršaja, iz saobraćaja je isključeno 197 vozača od kojih 172 zbog upravljanja pod uticajem alkohola.

Načelnik je istakao da je u toku 2019. godine evidentirana 21 saobraćajna nezgoda u kojima su učestvovali vozači traktora u kojima je šest lica smrtno stradalo dok deset lica zadobilo tjelesne povrede.

On je naveo da je u proteklom periodu 2020. godine evidentirana 1 saobraćajna nezgoda u kojoj je smrtno stradao vozač traktora. S tim u vezi a s obzirom na predstojeću sezonu poljoprivrednih radova načelnik je aplovao na vozače traktora, da prilikom učestvovanja u saobraćaju, upravljaju sa tehnički ispravnim traktorima, da se pridržavaju zakonom propisanih odredbi te je napomenuo obavezu upotrebe rotacionog svjetla na traktoru i ispravnost svjetlosnih uređaja na priključnim vozilima.

ASHA prodaja vozila