Početna Prijedorski region PRIJEDOR: Tradicionalna prodaja badnjaka i dekoracija, građani pokazali kreativnost

PRIJEDOR: Tradicionalna prodaja badnjaka i dekoracija, građani pokazali kreativnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U glavnoj gradskoj ulici u Prijedoru danas je počela tradicionalna prodaja Bozićnih aranžmana i badnjaka. Tako božićne dekoracije koštaju od tri do 10 KM, dok se drvo badnjaka može kupiti za pet KM.  Na 20 štandova izloženi su razni badnjaci, dok i sami prodavci kažu da su neke od kolega pokazale pravu umjetnost u izradi Božićnih dekorcija.

Tako je i Snježana Bursać iz Prijedora izradila badnjake na jedinstven način.

– Podloge sam pravila od tri dijela drveta koje sam zakucala ekserom jedne za druge, a pored tradicionalne pšenice za ukras sam koristila i novogodišnje kugle, jabuke, šišarke, krzno ili krpene lutke – priča ona i dodaje da je cijena ovih badnjaka od  pet do 10 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednom od susjednih štandova badnjake je izložio i student politikologije Duško Šipka (26). Inače on ima i najjeftinije badnjake koji koštaju tri KM, dok su oni sa pletenim grančicama pet KM.

Šipka za Srpskainfo kaže da na ovaj način njegova porodica nešto zaradi, ali veći im je užitak što provode zajedno vrijeme.

– Pravili smo badnjake i prošle godine i sve smo ih prodali pa smo bukvalno samo jedan sebi ostavili u 12 sati za Badnji dan i otišli kući. Zato smo odlučili da to ponovimo i ove godine, ali nama je ovo jedinstvena prilika da se okupimo i družimo tata, mama, sestra i ja jer smo svi na različitim mjestima tokom godine. Tako da se okupimo uoči Božića, pravimo tri dana badnjake i onda ih prodajemo – priča Šipka i dodaje da mu je još ostalo par ispita do diplome.

Navodi da njegova porodica živi u gradu ali da po materijal za badnjake odlaze u rodnu Jutrogoštu. Neizostavni dio Božićne prodaje su i crkveni kalendari te zastave koje koštaju od tri do 30 KM.

Inače, badnjaci i dekoracije se prodaju na brojnim lokacijama u Prijedoru. Ima i onih koji su ih izložili ispred tržnih centara u kojima je danas veliki broj kupaca.

 

Srpskainfo / Bojana Majstorović

ASHA prodaja vozila