fbpx

Prijedor: Sve više lica se obraća za pravnu pomoć

Službi pravne pomoći grada Prijedora, prošle godine se obratilo 1.605 lica. Dragica Plavšić-Stojanović, samostalni stručni saradnik za pružanje pravne pomoći, precizirala je da je u 2018. godini,  pravnu pomoć u usmenom obliku, kroz pravne savjete iz različitih oblasti dobilo 1.014 lica, a u pisanom obliku 591 lica.

Kada je riječ o parničnim postupcima, građani su najčešće tražili pravne savjete iz oblasti porodičnog prava, kao što su razvod braka i zakonsko izdržavanje. Prisutni su i takozvani komunalni predmeti, gdje su građani utuženi. U izvršnim postupcima traženi su savjeti oko prigovora i žalbi. Povreda prava iz radnih odnosa je i dalje aktuelan problem. U upravnim predmetima najčešće su bile žalbe u vezi ostvarivanja prava iz penzijsko – invalidskog osiguranja, te znatan broj žalbi na rješenja Fonda zdravstvenog osiguranja. Najaktuelniji predmeti iz vanparničkog postupka su prijedlozi za diobu imovine, ostavinski postupak,  zahtjevi za proglašenje nestalog lica umrlim, kao i zahtjevi za dozvolu sklapanja braka prije punoljetstva.

Od ukupno 1.605 lica, koji su tokom 2018. godine koristili usluge prijedorske Službe pravne pomoći, taksu su platila 264 korisnika, u iznosu od 5.020 KM. Takse su oslobođene najugroženije kategorije stanovništa, a u određenim predmetima, takse su oslobođeni i RVI, porodice poginulih i nestalih boraca, porodice civilnih žrtava rata, izbjeglice i raseljena lica, te nezaposlena lica. U okviru ove Službe, građani se svakog prvog petka u mjesecu, mogu obratiti i pravnicima Centra za pružanje besplatne pravne pomoći, koji djeluje pri Ministarstvu pravde RS.

K.V.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila