Početna Prijedorski region Prijedor: Stan na dan unosan biznis

Prijedor: Stan na dan unosan biznis

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki parafiskalni nameti uzrok su sve češćeg gašenja privatnog biznisa. Kako je došlo do zasićenja u oblasti ugostitelјstva, mnogi danas biznis pokreću u drugim privrednim segmentima. „Stan na dan“, samouslužne autopraonice, kućne radinosti i razni vidovi pokretanja biznisa, bez ulaganja velikog početnog kapitala i dodatnog zapošlјavanja radnika, sve su češći načini zarade novca.

U nedostatku radne snage, lјudi na razne načine pokušavaju pokrenuti privatni biznis. Jedan od njih je Mićo Tejić, koji je odlučio da otvori samouslužnu autopraonicu u Omarskoj. – Mojoj porodici i meni mnogo će značiti ova uslužna autopraonic, zato što ona ne iziskuje neki veliki ulog i rad. Tu je predviđeno da se lјudi sami poslužuju, tako da smatramo da će dobro doći i mještanima, a i nama – priča Tejić.

U Područnoj zanatsko-preduzetničkoj komori u Prijedoru kažu da dolazi do smanjenja potreba u oblasti ugostitelјskog i trgovačkog preduzetništva, a razlog tome je pojava sve većeg broja trgovačkih lanaca. Ipak, postoje novi vidovi biznisa objašnjava predsjednik Upravnog odbora Područne zanatsko-preduzetničke komore Prijedor, Ranko Zgodić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Pošto su turistički kapaciteti mali, evidentno je da se u poslјednje vrijeme povećava broj lјudi koji izdaju stan na dan i to je regulisano zakonom putem Turističke organizacije i Turističkih agencija, a tu se uklјučuju i seoska gazdinstva i lјudi koji imaju stanove pa ih na taj način eksploatišu – objašnjava Zgodić.

Bez jakog lokalnog preduzetništva nema ni uspješne nacionalne privrede, a najveće probleme predstavlјa siva zona preduzetništva, tvrdi Zgodić. -Ljudi koji su počeli raditi i registrovali se osjećaju da im je to velik napor i u finansijskom smislu, računajući da neće moći izdržati, zatvore svoje radnje i odlaze u sivu zonu, to je generalno, jedan od najvećih problema jer je u sivoj zoni u Prijedoru oko 30 odsto preduzetnika – naglašava Zgodić.

Na području prijedorske regije registrovano je preko 2.000 privrednika. U Prijedoru je registrovano oko 400 zanatskih, 350 trgovačkih i oko 300 ugostitelјskih radnji. Područna zanatsko-preduzetnička komora Prijedor, u poslјednjem periodu kroz mnoge projekte, aktivno radi na promociji i afirmaciji preduzetništva na lokalnom nivou. Zgodić kaže da je na dnevnom redu razmatranja uloga i perspektiva preduzetništva u gradu.

U narednom periodu planirana je i sjednica Upravnog odbora, na kojoj bi trebalo da bude riječi o pregovorima sa osiguravajućim kućama, benzinskim pumpama i bankama, a sve u cilјu smanjenja cijena usluga kojima bi se olakšao put lokalnog preduzetništva.

ASHA prodaja vozila