Početna Prijedorski region Prijedor: Štab za vanredne situacije uveo mjere zabrane

Prijedor: Štab za vanredne situacije uveo mjere zabrane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Prijedoru nema nijedan potvrđen slučaj zaraženih od korona virusa rekao je gradonačelnik ovog grada Milenko Đaković nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

– Pod ljekarskim nadzoron je 41 osoba, ali zaraženih nema. Nadzor je završen za sedam osoba – izjavio je on.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đaković je dodao da je jutros u centralni vrtić dovedeno 80 djece koju nemaju gdje roditelji ostaviti.

 

– Dogovirili smo da se preporuči roditeljima da svi zadrže djecu u porodičnom domaćinstvu, a oni koji nemaju gdje da ih ostave da ih u ponedjeljak dovedu u objekat centralnog vrtica – izjavio je Đaković i dodao da jutros nijedno dijete nije dovedeno u vrtic u Kozarcu.

 

– Građanima koji rade u inostranstvu preporučujemo da ne dolaze vikendom da bi zaštitili svoje porodice, to je preporuka nije zabrana – istakao je on.

 

Naveo je da su jutros oprane ulice te da da du nalozene dodatne mjere dezinfekcije javnih prostora.

 

– Zabranjuje se rad diskotekama, noćnim klubovima, igraonicama i fitness centrima. Trgovačke radnje i ugostiteljski objekti mogu da rade do 20 sati, ali se preporučuje maloljetnima da ne idu na mjesta gdje su veća okupljanja – rekao je Đaković.

 

Dodao je da će od ponedjeljka stupiti na snagu zabrana svadbenih okupljanja.

 

– Nismo uspjeli za ovaj vikend uvesti zabranu jer su ljudu već spremni, mjere od ranije su već na snazi, ako ne bude vanrednih mjera ponovo sastanak Štaba biće u ponedjeljak – rekao je on.

Đaković je preporučio građanima da poštuju mjere.

– Poželjno je djecu izvoditi u prirodu kada već nisu u školi i vrtićima, poželjno je provjetravanje objekata – istakao je on.

 

U Kozarcu već jutros nije bilo nijedno dijete u vrticu.

 

Epidemiolog Doma zdravlja Prijedor Milica Otković rekla je da je od 41 osobe koje su pod kućnim nadzorom 26 žena i 15 muškaraca.

 

– Niko nema simptome, dosli su iz Italije, Njemačke, Austrije.

 

Apelujem na sve koji dolaze iz inostranstva ili imaju goste iz inostranstva da se jave Domu zdravlja. Naglašavam da u izolaciji nema niko od naših građana, kućne izolacije nema, nema ni karantina koji podrazumijeva druge mjere, potvrđenog slučaja nema – istakla je Otković.

Ona je apleovala na građane da pojačaju ličnu higijenu, a pogotovo higijenu ruku.

 

– U slučaju respiratornih problema da se jave porodičnim ljekarima telefonom. Imali smo dva slučaja koja smo do sada poslalii u Banjaluku, ali je utvrdjeno da imaju virus gripe ali ne korone – objasnila je ona.

 

Dodala je da se brisevi sumnjivih uzimaju u bolnici u Prijedoru, a testovi rade na Kliničkom centru u Banjaluci i Institutu za javno zdravstvo.

 

SrpskaInfo

ASHA prodaja vozila