Početna Prijedorski region Prijedor: Predstavljena nova linija domaćih sokova

Prijedor: Predstavljena nova linija domaćih sokova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je izjavio danas u Prijedoru da je opredjeljenje ovog ministarstva da u narednom periodu snažnije podrži zadružni sektor kako bi poljoprivredni proizvođači tako udruženi postali konkurentni na tržištu.

On je u Prijedoru obišao članove Poljoprivredne zadruge “Kooperativa” i sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem prisustvovao promociji prve linije hladno cijeđenih sokova pod nazivom Kapi s Kozare”.

“Danas sam dobrim povodom u Prijedoru gdje primjer jedne mlade uspješne zadruge koja pokazuje da je dobro organizovana grupa proizvođačima voća shvatila da je danas veoma teško biti samostalan i konkurentan na tržištu”, izjavio je Pašalić novinarima.

On je pohvalio ideju petnaestak proizvođača koji imaju ozbiljnu proizvodnju voća da gradom uništen ovogodišnji rod voća lošijeg kvaliteta preradi i dobije liniju kvalitetnih sokova i ponudi ih domaćem tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Poljoprivredne zadruge ” Kooperativa” Radivoj Vujković je izjavio da je cilj današnjeg okupljanja bio prezentacija hladno cijeđenih sokova pod nazivom “Kapi s Kozare” za koju je pored Gradske uprave Prijedor i Agencije za lokalni ekonomski razvoj “PREDA-PD”, ovo ministarstvo uložilo oko 9600 KM.

“Preradili smo oko deset tona voća, i to jabuke, kruške i jagode i dobili oko 4500 sokova u pakovanju od litre i 5000 sokova u pakovanju od 0,25 litra i to je pilot program koji ćemo do Nove godine plasirati na tržište i nadam se da će to biti prepoznato i da će to biti budući brend naše zadruge”, rekao je Vujković.

On je dodao da su se voćari odlučili za proizvodnju sokova zbog problema sa skladištenjem i plasmanom voća čiji je kvalitet ove godine dodatno uništilo nevrijeme.

“Očekujemo podršku ministarstva i grada u našim planovima da kompletiramo svoju liniju za proizvodnju soka, izgradnju distributivog centra i izgradnje hladnjače”, istakao je Vujković.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio da se voćari napravili svoje udruženje i svoju zadrugu i da je grad za narednu godinu planirao izvedbu prve faze hladnjače koja će se graditi na području Omarske.

“Tamo će voćari moći trajno produžavati kvalitet voća ,a viškovi koristiti za proizvodnju sokova ,a na njima će onda biti dalje razvoj hladnjače i distributivnog centra,a kao i provođenje mjera zaštite voća od leda i mraza”, rekao je Đaković, saopšteno je iz Gradske uprave Prijedor.