Početna Prijedorski region Prijedor: Povećan broj izostanaka sa nastave

Prijedor: Povećan broj izostanaka sa nastave

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve brojniji izostanci sa nastave veliki su problem škola u Republici Srpskoj. Izuzetak nije ni Prijedor, a broj izostanaka po srednjoj školi u prvom polugodištu ove školske godine, u prosjeku, iznosio je između 9.000 i 10.000. Potvrdila je ovo Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor. Dodaje da obrazovne ustanove imaju i određene mjere za borbu protiv neopravdanih izostanaka.

– U našoj školi donesena je mjera da “upliv” roditelja u pravdanje izostanaka može da se ograniči. Kod nas u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi roditelj tri puta u toku godine može da pravda izostanke, a sve ostalo mora da se dokumentuje. Takođe, u prvom kvalifikacionom periodu, mi smo snimili situaciju i tamo gdje smo uočili trend laganog rasta izostanaka, donijeli smo odluku o komisijskom pravdanju u određenim odjeljenjima – istakla je ona.

Sa ovim problemom suočavaju se i u osnovnim školama. Sanja Munjiza, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedora i Oštre Luke, ističe da je veliki broj izostanaka opravdan, ali da ima i onih koji to nisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nekada ne možemo da utičemo na izostanke. Sada je period gripa i virusa, pa dosta djece ne ide u školu – dodala je Munjiza.

Bez obzira što se broj učenika smanjuje, prosječan broj izostanaka isti je već nekoliko godina. U srednjim školama ističu i da je u posljednje vrijeme sve veći trend izostanaka odličnih učenika, koji najvjerovatnije zbog nespremnosti izbjegavaju nastavu.

Kozarska

Dental Studio Prijedor