Početna Prijedorski region Prijedor: Pojava koronavirusa negativno uticala na društvo, najviše trpe turističke agencije

Prijedor: Pojava koronavirusa negativno uticala na društvo, najviše trpe turističke agencije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZBOG KORONAVIRUSA POVEĆANA POTRAŽNJA ZA MASKAMA, A SMANJEN PROMET U KINESKIM RADNJAMA

Iako u Bosni i Hercegovini nema zaraženih koronavirusom, situacija u regionu i te kako je uticala na Prijedor. Građani su u strahu, otkazani su turistički aranžmani za Italiju, a u kineskim trgovinama opao je promet. U zdravstvenim ustanovama tvrde da su spremni u slučaju pojave zaraženih pacijenata, te da slijede uputstva Ministarstva prosvjete i kulture RS. Uvjeravaju da nema razloga za paniku, te da je bitno da se vodi računa o mjerama prevencije, od kojih su pranje  ruku i lična higijena najvažnije. U slučaju povišene temperature ili nekih drugih simptoma, svakako se preporučuje da se potraži savjet doktora.

U većini apoteka potvrdili su nam da vlada veliko interesovanje za zaštitnim maskama, iako stručnjaci tvrde da one nisu od pomoći. Zato je u kineskim radnjama promet drastično smanjen. Niko od vlasnika radnji nije bio raspoložen za priču o ovome, ali su nam radnice u neformalnom razgovoru rekle da je posao opao, te da građani strahuju od ulaska u trgovine čiji su vlasnici Kinezi.

Pojava koronavirusa negativno je uticala i na rad turističkih agencija. Nekada najprodavaniji aranžamni, Venecija, Verona i Milano, otkazani su. Otkazane su i đačke ekskurzije, među građanima vlada panika, jer kako kažu, smrtonosni virus nam nikada nije bio bliži. Ima i onih koji kažu da se ne plaše, jer mišljenja su mediji preuveličali cijelu priču, te da razloga za brigu, nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je tako potvrdili su nam i poznaninici koji žive u italijanskoj regiji Veneto. Situacija, kažu, nije alarmantna, ali oprez ipak nije na odmet.

Zasjedao je i gradski Štab za vanredne situacije, koji je usvojio nekoliko zaključaka. Između ostalog, naložili su da je, zbog mogućnosti pojave oboljenja neophodno organizovati i planski sprovoditi mjere prevencije, a građanima preporučuju da izbjegavaju bliske kontakte sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, kao i sa onima koje su boravile u područjima zahvaćenim koronavirusom. Zdravstvene ustanove obavezne su da preduzmu mjere koje uključuju izolaciju i liječenje eventualno oboljelih, da obezbijede zaštitnu opremu, kao i prostorije za izolaciju lica koja su bila u kontaktu sa oboljelima.

 

B. Dakić

ASHA prodaja vozila