U prijedorskom Domu zdravlja počeli su sistematski pregledi djece za upis u prvi razred osnovne škole. Ove preglede pedijatrijska služba obavljaće tokom marta i aprila mjeseca .

Mališane koji će u septembru sjesti u školske klupe u Domu zdarvlja pregledali su pedijatar i stomatolog. Analizirana im je krvna slika, a na kraju su i primili redovnu vakcinu pred polazak u školu. Pedijatri na ovom pregledima provjeravaju govor, sluh i vid predškolaca. Mjere im visinu i težinu, te pregledaju kičmu i stopala. Specijalista pedijatar Doma zdravlja Prijedor, Slavica Popović priča da u slučaju da se utvrde odstupanja, djecu upućuju na preglede kod specijalista ostalih službi.

“Analizirajući iz godine u godinu sistematske preglede djece i nalaze primjetili smo da mnogo ima kod djece odstupanja od pravilnog tjelesnog držanj, dakle bilo da se radi samo o lošem držanju ili da tu postoje neki deformiteti. Veoma česti su deformiteti stopala. Prije nego uputimo djecu na fizijatrijski pregled, savjetujemo vježbe koje će oni obavljati u kućnim uslovima, par mjeseci pa se nakon toga jave. Primjećeno je i u proteklim sistematskim pregledima da tjelesna težina odstupa od one koju očekujemo za tu dob, najčešće se radi o gojaznosti djece i tu je neophodan savjet o ishrani, preporučuje se pojačana fizička aktivnost kako bi dijete u najranijem dobu steklo pravilno navike što se tiče stila života i na taj način spriječilo sve ono što se može razviti u kasnijoj dobi”, priča Popovićeva.

Raspored sistematskih pregleda po datumima i školama koje će pohađati prvačići, dostupan je na internet stranici Doma zdravlja Prijedor.

Kozarski