fbpx

Prijedor: Oštetili preduzeće za 762.478,42 KM

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli su izvještaj protiv lica R.R. (1960) iz Prnjavora i P.V. (1972) iz Gradiške, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela “Povreda osnovnih prava radnika”, “Nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica” i “Utaja poreza i doprinosa”.

Osumnjičena lica se terete da, kao direktor preduzeća za ribarstvo u Prijedoru i odgovorno lice preduzeća, nepridržavajući se zakona i drugih propisa o plati i njenim naknadama, radnicima preduzeća nisu isplaćivali obračunate zarade, niti su uplaćivali obračunate poreze i doprinose, čime su počinili krivično djelo “Povreda osnovnih prava radnika” na štetu radnika preduzeća, u ukupnom iznosu od
444.282,49 KM i krivično djelo “Nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica” na štetu budžeta Republike Srpske, u ukupnom iznosu od 249.701,06 KM.

Krivično djelo “Utaja poreza i doprinosa” osumnjičena lica su počinila na način da kroz poslovne knjige preduzeća nisu evidentirali diskontnu prodaju 15.802 kg ribe, sa ostvarenim prihodom od 71.047,50 KM, koji dalje nisu uplatili na žiro račun preduzeća, već su dio novčanih sredstava iskoristili za kupovinu
repromaterijala, a dio predali većinskom vlasniku preduzeća, što je s obzirom na raspolaganje okarakterisano kao lični dohodak, na koji nisu obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi, čime su oštetili budžet Republike Srpske za iznos od 46.643,21 KM.

Ukupna materijalna šteta pričinjena izvršenjem navedenih krivičnih djela iznosi 762.478,42 KM, za koji iznos su ostvarili protivpravnu imovinsku korist.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila