Prijedorska policija tereti R.B., R.Š., D.P., T.Z. iz Cazina i S.M. iz Bihaća da su prevarom oštetili banku za 3,5 miliona maraka i to prilikom podizanja kredita za koji su pod hipoteku založili nekretninu u Prijedoru.

Kako “Nezavisne” saznaju, oštećena je Ziraat banka, jer nakon što su predali zahtjev u Republičku upravu za geodetske poslove za knjiženje te hipoteke, banka je isplatila kreditni plasman, međutim nakon toga oni su povukli zahtjev za knjiženje tako da je nekretnina ostala u njihovom vlasništvu.

Kako je pojasnio naš izvor, osumnjičeni su potom tu nekretninu dali drugom pravnom subjektu po ugovoru o izmirenju duga, tako da je ta nekretnina koja je trebala biti data kao hipoteka za kreditni plasman prešla u vlasništvo trećeg pravnog lica.

Kako je saopšteno iz PU Prijedor, Okružnom javnom tužilaštvu podnijeli su izvještaj protiv njih zbog sumnje da su počinili krivično djelo prevara, dok se R.B. i R.Š. na teret stavljaju još i krivična djela obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti i zloupotreba položaja odgovornog lica.

“Krivična djela osumnjičeni su počinili tokom 2017. godine na način da su na nekretninu u Prijedoru koja je bila u procesu upisa založnog prava za kreditni plasman banke iz Sarajeva u iznosu od 3.500.000 KM, na osnovu ugovora o izmirenju duga prema jednom osumnjičenom licu izvršili upis hipoteke nad tom nekretninom u njegovu korist”, saopšteno je iz PU Prijedor.

Dodaju da su na taj način osumnjičeni pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 3,5 miliona maraka, za koliko je oštećena banka iz Sarajeva.