Početna Vijesti Prijedor: Okupio se veliki broj građana na protestnoj šetnji s roditeljima ubijene...

Prijedor: Okupio se veliki broj građana na protestnoj šetnji s roditeljima ubijene djece (FOTO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine Prijedorčana, kao i građana drugih gradova, biciklista iz Sanskog Mosta, ljudi koji su u Prijedor stigli iz inozemstva okupile su se danas da bi obilježile 31. maj, Međunarodni dan bijelih traka. U ovom trenutku građani se kreću glavnom ulicom s transparentom na početku kolone Građanske inicijative “Jer me se tiče”, koja je i organizirala ovo obilježavanje.

Za svako ubijeno dijete nosi se po jedna ruža s njegovim imenom od koje će na glavnom trgu biti satkan spomenik od cvijeća. Prije toga su na mostu koji spaja stari grad s centrom grada Berek postavljene bijele trake s imenima ubijene djece. To je mjesto ujedno i prijedlog roditelja za izgradnju memorijalnog centra.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece, kaže da trake oko ovog mosta simboliziraju spomenik ubijenoj djeci Prijedora koji, nažalost, nije izgrađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ovo me podsjeća na bolne trenutke, na bolnu istinu koja se dogodila 31. maja 1992. godine – kaže Bačić i dodaje da neće odustati.

Goran Zorić, aktivista Građanske inicijative “Jer me se tiče”, poručuje da se spomenik ubijenoj djeci mora izgraditi. U tužnoj protestnoj koloni ima mnogo roditelja koji nose ruže s imenom svog ubijenog djeteta.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 31. maj 1992. godinu, kada su srpske vlasti naredile nesrpskom stanovništvu na području Prijedora da se označe bijelim trakama i da na kućama istaknu bijele čaršafe.

 

ASHA prodaja vozila