Početna Prijedorski region Prijedor: Obilježena 30 godišnjica Nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Prijedor: Obilježena 30 godišnjica Nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Prijedoru je u održana svečana akademija povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj je poručeno kako nijedan dio BiH nije etnički eksluzivitet bilo koga.

Svečanoj akademiji su prisustvovali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar bezbjednosti u Vijeću ministara BiH Selmo Cikotić, potpredsjednici Federacije BiH i Republike Srpske Milan Dunović i Ramiz Salkić, premijer USK Mustafa Ružnić, načelnici opština USK-a, poslanici iz Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH i NSRS, predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović, odbornici i predsjednici političkih partija Vojin Mijatović, Azra Pašalić, i drugi.

Džaferović je kazao kako “možemo i trebamo ići samo naprijed, ne možemo se vraćati nazad, u interesu svih naših naroda i svih naših građana”.

“Prvi mart je državni praznik, Dan nezavisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH. Voljom skoro dvije trećine građana BiH, ova država je u jednom turbulentnom historijskom vremenu odabrala put nezavisnosti, odnosno put samostalnosti. Postala je nezavisna država, međunarodno priznata članica UN-a”, podsjetio je Džaferović.

 

On je kazao da je trideset godina nakon toga BiH cjelovita država i tako će ostati do Sudnjeg dana.

“Dejtonski mirovni sporazum koji je uslijedio je još jednom potvrdio ustavno-pravni kontinuitet BiH i nezavisnost. Mi danas u vremenu krize kod nas i u svijetu treba da izgrađujemo državu u interesu svih nas koji u njoj živimo, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to znači da poštujemo državu BiH, da poštujemo njenu unutrašnju strukturu i njen multietnički karakter. Nijedan dio BiH nije etnički eksluzivitet bilo koga. Sve je to zajedničko svih nas koji živimo u BiH”, kazao je Džaferović.

On je dodao da treba osigurati ravnopravnost svih ljudi na cijeloj teritoriji BiH, bez obzira gdje živjeli, obaviti reforme unutar BiH i ići svojim evroatlantskim putem.

“To je u interesu svih nas i mislim da je ova formula odgovor na postojeću krizu u BiH, ali i svijetu i Evropi. Cjelovita država BiH, strogo poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih reformi koje smo postigli u BiH tokom proteklih 27 godina. Možemo i trebamo ići samo naprijed, ne možemo se vraćati nazad, u interesu svih naših naroda i svih naših građana i to je moja poruka i povodom Dana nezavisnosti BiH”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada Prijedora, je rekao danas da šalje poruku i onima koji ovaj praznik priznaju, ali i onima koji ga ne uvažavaju da “svi mi zajedno, s malo više dobre volje možemo stvoriti preduslove da se u ovoj našoj zemlji bolje živi, odnosno da ostavimo neke temelje bolje budućnosti za našu djecu”.

Poslanik u NSRS-u Senad Bratić rekao je danas novinarima u Prijedoru da BiH ima kontinuitet i želi obilježiti ovaj značajan datum, koji je pored 25. novembra u novijoj historiji jedan od najznačajnijih datuma.

“Ovim datumom njegujemo i sjećanja. Želimo da pokažemo da nam ne trebaju nikakve podjele, niti nacionalne niti vjerske kao ni stranačke. Jednostavno treba da njegujemo toleranciju i suživot i međusobno uvažavanje”, rekao je Bratić.

 

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Vojin Mijatović je istakao za AA da osjeća zadovoljstvo što se nalazi u Prijedoru.

 

“Ova godina uprkos svemu što nam se dešava u BiH pokazuje da stvari moraju da se mijenjaju u Bosni i Hercegovini, da pokušamo zaista da živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih i da jasno kažemo svima onima koji prizivaju loš scenario u BiH da je ova država daleko jača od svega onoga što oni prizivaju”, rekao je Mijatović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da je konačno došlo vrijeme “da se okrenemo budućnost i da pokušamo stvoriti ambijent u kojem će se svi građani BiH osjećati svoji na svom, na svakom pedlju Bosne i Hercegovine”.

“Svako od nas treba da bude ponosni pripadnik svog naroda, ali da malo više budemo Bosanci i Hercegovci i da pokažemo da su se ovdje vijekovima susjedi pazili i u nevolji pomagali. Premda je ovo teško vrijeme i zbog rata u Ukrajini, s čijim narodom suosjećamo, treba apelovati na mir i da se stvari rješavaju mirnim putem i pregovorima, a nikako silom”, rekao je Nikšić.

 

U organizaciji političkih subjekata “Pokret za Prijedor”, SDA te nevladinih organizacija Unija veterana Krajina 92-95, Udruženja logoraša Prijedor i Kozarac, Udruženja “Izvor”, “Optimisti”, “Srcem do mira” i MDD “Merhamet”, u Pozorištu Prijedor je danas održana Svečana akademija u povodu Dana nezavisnosti BiH.

 

Prijedor24.com