Početna Prijedorski region Prijedor: Obilježen međunarodni dan medicinskih sestara

Prijedor: Obilježen međunarodni dan medicinskih sestara

Polaganjem vijenaca i prisluženjem svijeća u pomen na preminule kolege, medicinske sestre prijedorske bolnice “Doktor Mladen Stojanović” obilježile su danas 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara.

“Pošto je virus korona i stanje kakvo jeste, mi danas ne možemo da proslavimo svečano, kako je planirano akademijom i drugim aktivnostima, ali želimo da se obratimo građanstvu i zamolimo za odgovornost”, rekla je predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara prijedorske bolnice Ivana Davidović.

Ona je naglasila da je značaj medicinskih sestara u zdravstvenom sistemu veliki jer su upravo sestre te koje su uz čovjeka od prvog plača novorođenčeta do posljednjeg momenta života.

“Medicinske sestre jesu na prvoj liniji. One su te koje su uz pacijenta stalno”, rekla je Davidovićeva novinarima u Prijedoru.

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se na datum rođenja bolničarke Florans Najtingel, začetnice modernog sestrinstva u svijetu.

Dom zdravlja Doboj nije dozvolio da virus korona uđe u ovu zdravstvenu ustanovu zahvaljujući sprovođenju preporuka nadležnih institucija, ali i disciplinovanom, nesebičnom i maksimalno korektnom ponašanju zaposlenih u periodu kada se svako plaši za sebe i svoju porodicu, rekao je novinarima direktor ove ustanove Slavko Kovačević.

Kovačeveć je, povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, koji je u ovoj ustanovi simbolično obilježen, u ime uprave zahvalio medicinskim sestrama i tehničarima i najavio da nema opuštanja u radu uprkos najavljenim mjerama postepene normalizacije.

Glavna sestra Službe porodične medicine Darja Tadić kaže da su prvi periodi borbe sa virusom korona bili puni izazova u radu s obzirom na početno neznanje o virusu i da su nove mjere i rješenja usvajane dan za danom.

“Nije bilo lako organizovati rad s obzirom na sve isturene ambulante koje su se morale napraviti, kao što je ambulanta za respiratorne infekcije i ambulanta za izolaciju, info-pult, u uslovima kada je porodična služba morala raditi sa smanjenim kapacitetom sestara i ljekara, ali uspjeli smo se izboriti”, rekla je Tadićeva.

Ona je dodala da je pandemija ukazala na značaj medicinskih sestara i tehničara, koji predstavljaju prvu kariku u lancu zadravstvene zaštite, koji su dali i koji i dalje daju svoj maksimum.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Vlado Blagojević zahvalio je zdravstvenim radnicima na požrtvovanosti i doprinusu koji su dali u sprovođenju neophodnih mjera u borbi protiv virusa korona.

 

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila je čestitku svim medicinskim sestrama i tehničarima povodom 12. maja – Svjetskog dana medicinara, u kojoj posebno zahvaljuje za njihov nesebičan rad i doprinos tokom pandemije kovida-19.

Turkovićeva je naglasila da se plemenito zvanje, uloga i značaj medicinskih sestara i medicinskih tehničara posebno pokazalo u doba kada se BiH i cijeli svijet suočavaju sa teškim izazovom u vidu pandemije virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

“U proteklih nekoliko mjeseci medicinske sestre i tehničari stavili su svoje živote na raspolaganje svima nama kako bi porazili ovu prijetnju. Oni su važni koliko i ljekari – oni su prva crta odbrane od virusa, prvi kontakt sa oboljelim pacijentima”, istakla je Turkovićeva.

Ona je ukazala da se medicinsko osoblje, osim brige o pacijentima, suočava i sa brojnim izazovima u vidu brzih izmjena protokola liječenja i otežanim uslovima rada, istovremeno brinući i za vlastito i zdravlje svojih najbližih.

“Ovaj dan je posvećen svim medicinskim sestrama i tehničarima i njihovim uslugama i doprinosu društvu i ja vam od srca čestitam i zahvaljujem”, navedeno je u čestitki.

Srna

ASHA prodaja vozila