Početna Prijedorski region Prijedor: Obilježen Dan bijelih traka, političarima nisu dozvoljena obraćanja

Prijedor: Obilježen Dan bijelih traka, političarima nisu dozvoljena obraćanja

Više stotina građana okupilo se danas u centru Prijedora gdje su, kao i svake godine, položili ruže u spomen ubijene djece Prijedora. Nakon završenog događaja cvijeće su s trga prenijeli u park gdje će biti napravljen spomen-obilježje ubijenoj djeci.

Načelnik policije u Prijedoru ove godine zabranio je mirnu šetnju ulicama Prijedora do glavnog trga, ali uprkos tome građani su s ružama, ne u kolini već pojedinačno i s bijelim trakama na rukama prošetali centrom grada do glavnog trga gdje je održan mirni skup.

Veliki broj policijskih službenika osiguravao je današnji događaj, a Prijedorčani su razočarani da im nakon devet godina ne daju da dostojanstveno prošetaju gradom.

“Devet godina nam je bilo dozvoljeno da se obilježi današnji dan dostojanstveno. Nikada nije bilo incidenta, a zašto danas nije tako? Jel to zbog promjene vlasti?, vidno potresena pitala je Mirsada Kandžić koja je imala 17 godina kada je na ruku stavila bijelu traku.

Imena s ružama ubijene djece položena su na glavni trg, a ružu je položila i Samka Huremović kojoj je kako kaže danas oduzeta sloboda.

“Imamo pojesti i popiti, ali nemamo prava, nemamo slobode. Oni govore da nije bilo ono što mi danas obilježavamo, ali jeste bilo i dokazano je. Teško mi je danas, svake godine, djeca su bila mala kada sam im vezala trake. Kćerka mi od straha dugo nije pričala jer smo gledali kako snajperi ubijaju dok smo bili skriveni”, kazala je Huremović.

Fikret Bačić je danas kazao da niko nije izrazio protivljenje u Gradskoj upravi da se memorijal ubijenoj djeci izgradi, ali da su mnoge načine tražili da se realizacija uspori i oteža.

“Nisu bili protiv njega, ali nisu ništa uradili ni da se napravi. Pokušali su nam podvaliti zajednički spomenim za svu ubijenu djecu Drugog svjetskog rata s imenima 102 ubijene djece Prijedora kako bi se smanjila strahota i tragedije. U srcu su nam sva djeca koja su stradala, ali ne možemo se složiti s ovim prijedlogom”, kazao je Bačić.

Zoran Vučkovac u ime incijative “Jer me se tiče” je kazao da je sramno što još uvijek nema spomenika za ubijenu djecu Prijedora.

Članovi “Jer me se tiče” danas su imali i poruku za Duratovića i Bursaća koje su targetirali kao udruženi dvojac protiv spomenika u Prijedoru.

Današnjem skupu u Prijedoru prisustvovali su i Elmedin Konaković, Fadil Novalić, Aljoša Čampara, Mirsad Hadžikadić, Peđa Kojović, Emir Ramić te brojna brojna udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine.

Klix