Početna Prijedorski region Prijedor: Najveća potražnja za zanatlijama

Prijedor: Najveća potražnja za zanatlijama

Prvih šest mjeseci ove godine, konkretno u gradu Prijedoru, zaposleno je 1.535 aktivnih tražioca posla. Grane i oblasti u kojima su realizovana zapošljavanja su sektor tekstila, kože i obuće, niskogradnja i visokogradnja, drvna, metalna i elktro industrija, transport, ugostiteljstvo i ostale uslužne djelatnosti.

Kako pojašnjava Zdravko Suvajac, rukovodilac Filijale Prijedor Zavoda za zapošljavanje RS na nivou regije zaposleno je 2.438 aktivnih tražioca posla. Od deficitarnih kadrova izdvajaju se dječiji kardio-hirurg, mašinski inženjeri, zatim elektro inženjeri – smjer jake struje, građevinski, ali samo hidro inženjeri, od prosvjetnih radnika – bibliotekari, profesori njemačkog jezika i ruskog jezika, te jezika bošnjačkog naroda, defektolozi, profesori matematike i fizike, te kuhari i konobari sa znanjem engleskog ili njemačkog jezika.

Zanati su isto deficitarni: zidari, tesari, bigeri, tapetari, stolari, optičari, obućari, krojači, obrađivači stakla, CNC operateri, livci, bravari, varioci, te vozači kamiona i autobusa.  Od suficitarnih kadrova tu su mašinski i elektro tehničari, trgovci, ekonomski i pravni tehničari, diplomirani pravnici i ekonomisti,  profesori razredne nastave, politolozi i slično.

Na evidenciji Filijale Prijedor Zavoda za zapošljavanje RS, trenutno je 7.854 aktivnih tražioca posla.

K.V.

Dental Studio Prijedor