Na Bukovoj Kosi, nadomak Prijedora, vršiće se istraživanje uglja, a ukoliko se ustanovi da ga ima, postoji mogućnost otvaranja rudnika mrkog uglja.

Odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za istraživanje uglja na ovom području donijela je Vlada RS, na inicijativu firme iz Teslića, koja je zainteresovana za istraživanja. Mještani su protiv – poručuju da će vjekovna ognjišta braniti i svojim životima.

„Volim selo i planinu, neću rudnik i prašinu“, – poruka je koju su mještani Gornjeg Jelovca, Velikog Palančišta i Crne Doline kod Prijedora poslali nadležnim vlastima aludirajući da ne žele otvaranje rudnika mrkog uglja u njihovom selu. Iako su kako ističu pisali nadležnima, uplašeni mještani kažu da ih niko nije kontaktirao i upoznao o namjerama Vlade Republike Srpske.

Rudnik mrkog uglja prema planu istraživanja obuhvata 30 hektara i dobio je zeleno svjetlo Vlade RS za ispitivanje terena. Mještani potkozarskih sela i kompletnog prostora Knešpolja, strahuju za živote i imovinu ukoliko dođe do realizacije planova koji su skrojeni kako kažu, mimo očiju javnosti.

Vlada RS dodijelila je sredinom januara ove godine koncesiju za početak istraživanja na ovoj lokaciji za eksploataciju mrkog uglja, kompaniji „Drvo-export” iz Teslića. U toku su istraživanja ali i kako mještani tvrde pritisak na lokalno stanovništvo, kako bi se došlo u posjed što većeg broja parcela na toj lokaciji.

Na pitanje da li će Vlada Srpske imati sluha za zahtjeve mještana prijedorskih sela da povuče odluku o istraživanju, premjer Radovan Višković odgovara:

„Ja koliko znam rudnik uglja kod Prijedora ne postoji“

Izgleda da se premjer Višković pravi nevješt jer i sami mještani znaju da nema rudnika ali ne dozvoljavaju da se prekopavaju njihova dvorišta i njive zarad tuđeg profita.

Mještanima ovih sela kako i sami kažu, ne preostaje ništa drugo nego da se i dalje bore i poručuju da će životima braniti svoja vjekovna ognjišta. Ovo sada je upozorenje, a mogli bi uslijediti neredi.

BN