fbpx

Prijedor i Sarajevo bilježe ekstremne gubitke vode

DOBOJ – Većina vodovoda u BiH više računa vodi o inventaru koji koriste njihovi zaposleni nego o mahom zastarjeloj komunalnoj infrastrukturi kroz koju voda od izvorišta stiže do potrošača.

To je pokazala studija koju je za Svjetsku banku radila “Aquasan mreža” u 40 bh. vodovodnih preduzeća.

“Oni prave inventar stolica, svojih stolova, ormara, kompjutera, ali na kraju, kada odete tamo, vidite mnogo rezervoara, pumpnih stanica nedostaje u tom inventaru”, kaže Sandi Zulić, građevinski inženjer hidro smjera.

Takav odnos prema imovini, uglavnom vlasništvo lokalnih zajednica, koje su im istu dale na upravljanje, dovodi do velikih gubitaka vode koja se na mjeri, nego procjenjuje, a prosjek gubitaka u BiH je 51 procenat.

Da bi se gubici smanjili, smatraju stručnjaci, potrebno je sistemski obnavljati infrastrukturu, koja je veoma skupa jer nije vidljiva i lako dostupna, te je teško utvrditi u kakvom je stanju.

“U većini vodovoda nisu prisutni planovi zanavljanja, govorim o sistemskom zanavljanju, ne samo onom reaktivnom pristupu kada se nešto desi, pa idemo popraviti, nego o planskom zanavljanju koje je uvjetovano zastarijevanjem te komunalne infrastrukture”, navodi Marjan Dujmović, predstavnik “Aquasan mreže”.

Restrikcije u isporuci vode i problemi sa snabdijevanjem stanovništva pitkom vodom natjerali su komunalno preduzeće iz Gračanice da 2005. godine započne borbu sa neprihodovanom vodom, odnosno gubicima, i da aktivnije upravlja imovinom, odnosno višekilometarskom vodovodnom infrastrukturom.

“Bilo je i zanavljanja infrastrukture, bilo je uvođenja novih tehnologija koje u BiH nisu bile aktuelne u tom trenutku, kao što su upravljanje pritiscima u sistemu, smanjenje gubitaka kroz uvođenje ‘dma’ zona”, kaže Jasmin Mulabdić, tehnički direktor “Vodovoda i kanalizacije” Gračanica, koji pruža usluge za 17.000 korisnika.

Primjeri dobre prakse tokom izrade studije su otkriveni i u vodovodima u Banjaluci, Tešnju, Čitluku, Velikoj Kladuši, Kozarskoj Dubici, navode u “Aquasan mreži”, ali dva grada u BiH time se ne mogu pohvaliti.

“Imate ekstremne slučajeve kao što su Sarajevo i Prijedor koji imaju jako velike gubitke, ali vidimo da i oni sada jednostavno moraju ‘okrenuti ploču’ jer će kolapsirati sistem, i oni preduzimaju jako velike intervencije da se promijeni to stanje”, rekao je Sandi Zulić, ne želeći da spekuliše šta je uzrokovalo takvo stanje.

Dobojski vodovod je nedavno kupovinom skupocjenog automobila razljutio građane, koji se žale na usluge tog preduzeća, a na pitanje kakvo je stanje u tom vodovodu, u “Aquasan mreži” kažu da je jako dobro.

Nezavisne novine

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila